Από «κόσκινο» οι γιατροί με «ρεκόρ» στις συνταγές

Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας βρίσκονται δεκάδες γιατροί-πρωταθλητές στη συνταγογράφηση, καθώς τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ καταδεικνύουν σημαντικές υπερβάσεις. Εγκύκλιο για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Από «κόσκινο» οι γιατροί με «ρεκόρ» στις συνταγές

Δεκάδες γιατροί-πρωταθλητές στη συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης έχει ζητήσει από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) τους 30 πρώτους ανά ειδικότητα.

Θα ελεγχθεί, με επιστημονικά κριτήρια, η χορήγηση των φαρμάκων και θα ακολουθήσει -όπου κριθεί- και φορολογικός έλεγχος.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε την Τρίτη ότι έχουν περιέλθει σε γνώση του υπερβολές, οι οποίες προκαλούν σοβαρές υπόνοιες. Οι περιπτώσεις αυτές -είπε- αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Γιατροί συνταγογραφούσαν δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερης αξίας φάρμακα απ' ότι συνάδελφοί τους της ίδιας ειδικότητας. Άλλοι, χορηγούσαν σχεδόν αποκλειστικά φάρμακα της ίδιας εταιρίας, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που οι συνταγές τους εκτελούνταν από φαρμακοποιούς που είναι συγγενικά τους πρόσωπα.

Εγκύκλιος

Με σκοπό τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει εκδώσει εγκύκλιο, με την οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν σε ποσοστό 85% με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου.

«Η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία δημιουργεί υπόνοιες για σχέσεις με εταιρίες, ενώ αυξάνει και τη δαπάνη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Όσοι γιατροί δεν συμμορφωθούν με την εγκύκλιο, θα χάσουν το δικαίωμα να χορηγούν φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Χρέη

Η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι οριακή, καθώς δημιουργούνται διαρκώς νέα χρέη. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας επεσήμανε ότι οι οφειλές του Οργανισμού ήταν 1,9 δισ. ευρώ και έλαβε χρηματοδότηση 1,2 δισεκατομμυρίων.

Από αυτά, έχουν ήδη διατεθεί 680 εκατ. ευρώ, από 370 εκατ. ευρώ που ήταν στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ θα επιταχυνθεί, καθώς ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν την εκκαθάριση των παραστατικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v