Η αρχή του τέλους για τον άνθρακα

Την εκτίμηση ότι το υψηλό της ζήτησης για άνθρακα έχει περάσει, κάνουν πλέον οι αναλυτές και εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την τιμή του άνθρακα. Η ανανέωση της υπόσχεσης της Κίνας να μειώσει τη χρήση του άνθρακα,ρίχνει την τιμή του ορυκτού καυσίμου.

Η αρχή του τέλους για τον άνθρακα

Η ανανέωση της υπόσχεσης της Κίνας, ότι θα μειώσει τη χρήση του άνθρακα, έχει οδηγήσει τους αναλυτές να γίνουν απαισιόδοξοι για την τιμή του άνθρακα, ισχυριζόμενοι ότι η κορύφωση της ζήτησης για το ορυκτό αυτό καύσιμο βρίσκεται πλέον πίσω μας.

Ο άνθρακας χρησιμοποιείται για την παραγωγή άνω του 40% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και η χρήση του αυξήθηκε πάνω από 50% την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με τις αρχές ενέργειας των ΗΠΑ. Αλλά τα ορυκτά καύσιμα είναι γνωστά για τις αρνητικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον, προκαλώντας μόλυνση του αέρα και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 47% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα και έγινε καθαρός εισαγωγέας το 2009. Ωστόσο, το νέο πολιτικό καθεστώς στην Κίνα και η εστίαση του σε μια οικονομία που θα στηρίζεται περισσότερο στην κατανάλωση, θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές.

Τον Ιούλιο, η Κίνα ανανέωσε το στόχο που είχε θέσει το 2005 για μείωση της χρήσης άνθρακα κατά 40-45% έως το 2020. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί έργα σχετικά με τον άνθρακα στο εξωτερικό. Το ίδιο έκανε και η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Το παράθυρο για επενδύσεις θερμικού άνθρακα κλείνει» σημείωσε ο Christian Lelong, αναλυτής εμπορευμάτων της Goldman Sachs. Η τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την τιμή του θερμικού άνθρακα, που κυρίως προορίζεται για την παραγωγή θερμότητας, στα 83 δολάρια ανά τόνο το 2014 και στα 85 δολάρια ανά τόνο το 2015, επικαλούμενη την περιβαλλοντική νομοθεσία, τον ανταγωνισμό από το αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Τα συμβόλαια Αυγούστου για το θερμικό άνθρακα στο Newcastle της Αυστραλίας, ένα τοπικό σημείο αναφοράς για την Ασία, υποχώρησαν 17% φέτος, και έκλεισαν κοντά στα 78 δολάρια ανά τόνο την περασμένη βδομάδα, καταγράφοντας χαμηλό σχεδόν τεσσάρων ετών. Η τιμή είναι τώρα 43% χαμηλότερα από την προ της ύφεσης του 2008 περίοδο, όπου είχε σημειώσει υψηλό 139,05 δολάρια ανά τόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v