Εφορία: Αίτημα για παράταση στις δηλώσεις

Εκκρεμούν ένα εκατομμύριο δηλώσεις στο taxisnet. Η κυβέρνηση ζητά 15νθήμερη παράταση στην υποβολή για να προχωρήσει η διαδικασία. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κατάργηση των τεκμηρίων με την καθιέρωση καθολικού περιουσιολογίου.

Εφορία: Αίτημα για παράταση στις δηλώσεις
Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι εξελίξεις γύρω από τα φορολογικά ζητήματα, και κυρίως η πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και η είσπραξη του φόρου εισοδήματος, οι οποίες θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο για την ομαλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Περίπου 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκκρεμούν στο taxisnet είτε γιατί υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, είτε γιατί πρέπει να ελεγχθούν από την εφορία.

Το υπουργείο έχει υποβάλει αίτημα στην τρόικα για νέα παράταση, τουλάχιστον έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στην καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (30 Αυγούστου). Εάν δεν δοθεί παράταση, τότε η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει εκατομμύρια εξοργισμένους φορολογούμενους και λογιστές που καθυστέρησαν να υποβάλουν τη δήλωση ή την υπέβαλαν με λάθη, τα οποία όμως οφείλονται στις ασαφείς οδηγίες που έδωσε το υπουργείο (π.χ. τόκοι καταθέσεων, κλειδάριθμοι κ.ά.).

Οι λανθασμένοι χειρισμοί σε μείζονα φορολογικά ζητήματα και κυρίως στην κατανομή του χρόνου τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων προκάλεσαν προβλήματα και στους φορολογούμενους και στα έσοδα, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό με άλλα θέματα- να οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 285 εκατ. ευρώ ή 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011) παρουσίασαν υστέρηση κατά 56 εκατ. ευρώ, ή 29,9% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Τα τεκμήρια

Εν τω μεταξύ, στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς όλο το βάρος θα πέσει στον υπολογισμό του εισοδήματος με το περιουσιολόγιο και τις λεγόμενες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

Το σχέδιο για κατάργηση των τεκμηρίων συνδέεται με την καθιέρωση του καθολικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους. Με δεδομένο ότι στόχος είναι να καταγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα των φορολογούμενων, η ύπαρξη τεκμηρίων, ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Εάν προχωρήσει το μέτρο, τότε ο φορολογούμενος δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ένα θεωρητικό εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχει στην κατοχή του ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής. Η εφορία θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές για να τον φορολογεί. Δηλαδή, θα καταγράφει -μέσω των έμμεσων πρακτικών ελέγχου- αν υπάρχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό, αν πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες δαπάνες και αν οι δαπάνες αυτές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v