Νέα βουτιά στις τιμές για κτίρια γραφείων

Έρευνα δείχνει ότι στην Αθήνα σήμερα βρίσκεις για κτίριο γραφείων "πρώτης κατηγορίας" ενοίκιο με 204 ευρώ το τ.μ. το χρόνο, τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ε.Ε. Ευκαιρίες αγοράς στα "φιλέτα" βλέπουν οι ειδικοί.

Νέα βουτιά στις τιμές για κτίρια γραφείων

Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πολυώροφο κτίριο επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας που στέγαζε τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas (αποχώρησε από την Ελλάδα) πωλήθηκε έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ σε Αργεντινούς επενδυτές δείχνουν πως η τεράστια βουτιά στα κτίρια γραφείων αρχίζει να προσελκύει ενδιαφέρον.

Οι τελευταίες προβλέψεις των διοικήσεων των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) και των διεθνών οίκων δείχνουν πως η πτώση στα ενοίκια των κτιρίων γραφείων πρώτης κατηγορίας έχει ήδη σταματήσει, ενώ στα δεύτερης κατηγορίας θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του έτους. 

Οι διοικήσεις εκτιμούν πως η νέα μείωση θα εξορθολογήσει και θα σταθεροποιήσει πλέον την αγορά ως προς τα ενοίκια και προβλέπουν πως «προς το τέλος του β΄ εξαμήνου του 2013 θα παρουσιασθούν ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις».

Η τοποθέτηση των Αργεντινών έρχεται σε μια περίοδο όπου αρκετοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες στα υποτιμημένα ελληνικά ακίνητα. Ειδικά στην αγορά γραφείων, η οποία έχει υποστεί πανωλεθρία λόγω της εξαετούς κρίσης, με χρεοκοπίες «παικτών» (όπως η Μπ. Βωβός κ.ά.), οι ευκαιρίες περισσεύουν. Η πτώση στις τιμές φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και το 50%.

Ήδη στην Αθήνα βρίσκει κάποιος τα φθηνότερα ενοίκια σε πολυτελή κτίρια γραφείων σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Jones Lang LaSalle. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως οι τιμές στα ενοίκια των γραφείων σε Αθήνα, Ρώμη και Λισαβόνα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του καθοδικού κύκλου, έπειτα από πολλά χρόνια υποχώρησης. Από την έκθεση της LaSalle για τις τιμές στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 προκύπτει πως στην Αθήνα σήμερα βρίσκεις ενοίκιο σε κτίριο γραφείων πρώτης κατηγορίας με 204 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά έτος, τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ε.Ε.

Η δεύτερη φθηνότερη αγορά είναι η Βαρκελώνη με την τιμή να φτάνει τα 213 ευρώ το τ.μ. ανά έτος και ακολουθεί η Στουτγκάρδη με 222 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Η ακριβότερη περιοχή για ενοικίαση γραφείου παραμένει το Λονδίνο (West End) με 1.225 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως και ακολουθούν η Μόσχα με 885 ευρώ το τ.μ. ανά έτος και η Γενεύη με 833 ευρώ ανά τ.μ.

Το συνολικό απόθεμα των γραφείων Α' και Β΄κατηγορίας (τα σύγχρονα και με υποδομές κτίρια) φτάνει τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στην Αθήνα. Το 40%, δηλαδή περίπου 800.000 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται στα βόρεια προάστια και τα περισσότερα στη Λεωφόρο Κηφισίας. Περίπου 10% βρίσκεται στο κέντρο, το 15% στις περιοχές γύρω από το κέντρο και το 35% στα νότια προάστια και στον Πειραιά.

Εκτός από τη μεγάλη πτώση τιμών, οι ιδιοκτήτες κτιρίων γραφείων στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κακοπληρωτές οι οποίοι δεν είναι πλέον μόνο ιδιωτικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ήδη καταγράφονται αγωγές εξώσεων σε ακίνητα τα οποία στεγάζουν υπηρεσίες δήμων, ενώ σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην πληρωμή των ενοικίων από δημοσίους οργανισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v