Τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις γύρω από την οικονομική κρίση της Ελλάδας εξετάζει με κριτικό τρόπο το ΕΛΙΑΜΕΠ σε έρευνα του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Brookings ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.
Αναλυτικά, η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ προσπαθεί να καταρρίψει πέντε μύθους σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση.
Πρώτος μύθος: "Η ελληνική οικονομία δεν προσαρμόζεται"
Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής & Οικονομίας της ΑΣΟΕΕ, η προσαρμογή της ελληνικής οικονομία σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και δομικών μεταρρυθμίσεων υπήρξε πραγματικά αξιοσημείωτη κατά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, ήταν και εξαιρετικά επώδυνη, κάτι που αναγνωρίζεται πλέον από τους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς δανειστές.
Δεύτερος μύθος: "Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και με χαμηλά προσόντα"
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κατσίκα και τον Κυριάκο Φιλίνη, τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο η ελληνική οικονομία είναι εσωστρεφής εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με το εργατικό κόστος να κινείται πολύ υψηλότερα από την παραγωγικότητα τα πρώτα χρόνια της εισαγωγής στο ευρώ, ενώ οι επενδύσεις ήταν περιορισμένες και η κατανάλωση υπερβολικά υψηλή. Την ίδια ώρα, είναι εμφανής η αναντιστοιχία μεταξύ της αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης.
Τρίτος μύθος: "Οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους"
Είναι αλήθεια αλλά ισχύει για λίγους, υποστηρίζει η Μαριάνθη Αναστασάτου, τονίζοντας η πλειοψηφία πληρώνει συνήθως πολλούς φόρους.
Η Ελλάδα βασίζεται κυρίως στους έμμεσους φόρους, γιατί είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθούν, έχει υψηλούς συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος και υποφέρει από εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Φυσικά, επισημαίνει η κ. Αναστασάτου, όλα αυτά έχουν λίγα να κάνουν με το ελληνικό DNA και πολύ περισσότερο με την αδυναμία της ελληνικής γραφειοκρατίας και του συστήματος συλλογής φόρων γενικότερα, καθώς και με τη δομή της ελληνικής οικονομίας που περιέχει μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων.
Τέταρτος μύθος: "Οι Έλληνες είναι εγωϊστές"
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinH χώρα διαθέτει μια μακρά παράδοση ατομικισμού που συνυπάρχει με σχετικά αδύναμους θεσμούς, εκτιμά ο Αντώνης Σωτηρόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι σε καιρούς κρίσης η κοινωνία των πολιτών αφυπνίζεται για να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη.
Οι Έλληνες ανακαλύπτουν εκ νέου τους δεσμούς που ιστορικά τους κρατάνε ενωμένους, υποστηρίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.
Πέμπτος μύθος: "Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια ήσυχη γειτονιά και ο ρόλος της Ελλάδας δεν είναι σημαντικός"
Η Ελλάδα έχει παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ιδίως στα Βαλκάνια μετά την πτώση των κουμμουνιστικών καθεστώτων, γράφει ο Θάνος Ντόκος.
Σημειώνει ωστόσο ότι η κρίση έχει επηρεάσει την επιρροή της Ελλάδας και τη δυνατότητα της να ασκεί εξωτερική πολιτική.
Την ίδια ώρα, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί οι εντάσεις, με την ενέργεια και τις μεταναστευτικές ροές να αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.
*Ολόκληρο το κείμενο της έρευνας του ΕΛΙΑΜΕΠ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".