Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έξι «μαξιλάρια» εν όψει stress tests

Πώς η «δίαιτα» που επιβάλλει η DG Comp στις εγχώριες τράπεζες αλλάζει την εικόνα. Οργανική κερδοφορία, συνέργειες αλλά και πωλήσεις θυγατρικών θα ενισχύσουν τα κεφάλαια. Τα κρίσιμα «ψιλά» γράμματα της μελέτης της BlackRock.

Τράπεζες: Έξι «μαξιλάρια» εν όψει stress tests

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από τα νέα stress tests θα προκύψουν αντιμετωπίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες εκφράζουν οι διοικήσεις των τραπεζών, σημειώνοντας ότι η «συνταγή δίαιτας» που επιβάλλει η DG Comp δημιουργεί «μαξιλάρι» για να αντιμετωπισθεί το φλέγον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, ο έλεγχος της BlackRock θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις: Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η BlackRock θα παραδώσει την αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ακολουθούν οι τράπεζες και θα προτείνει βελτιώσεις.

Στα τέλη Οκτωβρίου θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το προσχέδιο των εκτιμήσεών της για τις αναμενόμενες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια την τριετία Ιουνίου 2013 - Ιουνίου 2016. Και ως τα τέλη Νοεμβρίου θα παραδοθεί η τελική μελέτη.

Για τον τελικό προσδιορισμό, όμως, των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την ΤτΕ, την τρόικα και την EBA (σ.σ. για πρώτη φορά), πέραν των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (BlackRock), θα προσμετρηθούν, όπως συνέβη και πέρσι τον Δεκέμβριο, και τα business plans των τραπεζών.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλουν εντός του Σεπτεμβρίου στην DG Comp τα πλάνα αναδιάρθρωσης (restructuring plans) για την τριετία 2013-16. Σύμφωνα, δε, με στελέχη τους, αυτά τα πλάνα, υπό την πίεση της DG Comp, θα περιλαμβάνουν δραστικές ενέργειες περιορισμού στα κόστη και γενναίες κινήσεις μείωσης του ενεργητικού τους.

Με δεδομένο ότι η άμεση ή έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση από τις προβλεπόμενες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η οργανική κερδοφορία και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου (σ.σ. κερδοφορία από συνέργειες) θα συνυπολογισθούν για τη διαμόρφωση των τελικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών για την τριετία 2013-16, οι τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι ο λογαριασμός θα είναι διαχειρίσιμος.

Πώς τα ψιλά γράμματα αλλάζουν την εικόνα για την BlackRock

Ταυτόχρονα, τα ψιλά γράμματα της νέας διαγωνιστικής μελέτης που έχει αναλάβει η BlackRock για τις εκτιμώμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου ενέχουν, υπό προϋποθέσεις, ευχάριστες εκπλήξεις για τα πιστωτικά ιδρύματα.

H νέα μελέτη θα διενεργηθεί με καλύτερες μακροοικονομικές παραδοχές σε σχέση με την προηγούμενη του 2011 και αυτό γιατί με βάση τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση το 2014. Αυτό σημαίνει ότι το δυσμενές σενάριο θα είναι ηπιότερο από αυτό της υφιστάμενης μελέτης.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι επίσης η επικάλυψη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο μελέτες. Η BlackRock προσδιόρισε το 2011 τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου για την τριετία ως και το 2014.

Με βάση, μεταξύ άλλων, το δυσμενές σενάριο της παραπάνω μελέτης, η ΤτΕ υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση. Ως εκ τούτου, ο υπολογισμός των νέων κεφαλαιακών αναγκών λόγω αναμενόμενων νέων επισφαλειών αφορά κυρίως τη διετία 2015-16 για τράπεζες όπως η Alpha και η Πειραιώς, που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα.

Το δυσμενές σενάριο της μελέτης της BlackRock για την τριετία 2011-14 περιλάμβανε παραδοχές που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα, υπολογίστηκαν οι αναμενόμενες ζημίες από στεγαστικά δάνεια, με πρόβλεψη υποχώρησης κατά 50% των τιμών στα ακίνητα, ενώ μέχρι σήμερα οι τιμές έχουν υποχωρήσει 31%.

Αυστηρότερες παραδοχές για αναχρηματοδοτήσεις

Τα παραπάνω μαξιλάρια κρίνεται ότι επαρκούν για να αντιμετωπιστούν και οι αυστηρότερες παραδοχές που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει η μελέτη για τις ζημίες του πιστωτικού χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να σχηματίσουν προβλέψεις για το σύνολο των χορηγήσεων με εγγύηση Δημοσίου, ενώ στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί.

Με βάση το προηγούμενο της Ισπανίας, οι τράπεζες ανησυχούν μήπως ζητηθεί σχηματισμός αυξημένων προβλέψεων για δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας ζήτησε πρόβλεψη της τάξεως του 50% επί της ονομαστικής αξίας δανείων τα οποία, παρότι αναχρηματοδοτήθηκαν, κατέστησαν μη ενήμερα, και πρόβλεψη 20% για δάνεια που αναχρηματοδοτήθηκαν και παραμένουν ενήμερα.

 

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v