Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΙΚΕΝ: Ανεπαρκείς οι μειώσεις στα τιμολόγια

Το κόστος της ενέργειας στη μέση τάση από το 2005 αυξήθηκε κατά 45% ενώ με τις προτάσεις των τιμολογίων που παρουσίασε η ΔΕΗ, οι μειώσεις διαμορφώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο 5% και κλιμακώνονται μέχρι 10%, τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ. Πώς απαντά η ΔΕΗ.

ΕΒΙΚΕΝ: Ανεπαρκείς οι μειώσεις στα τιμολόγια
Ανεπαρκείς θεωρούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας τις μειώσεις των τιμολογίων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ στη μέση και υψηλή τάση και ζητούν νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου το κόστος της ενέργειας να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σε σημερινή εκδήλωση εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) το κόστος της ενέργειας στη μέση τάση από το 2005 αυξήθηκε κατά 45% ενώ με τις προτάσεις των τιμολογίων που παρουσίασε η ΔΕΗ, οι μειώσεις διαμορφώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο 5% και κλιμακώνονται μέχρι 10%.

Αντίστοιχα όπως υποστήριξαν, στην υψηλή τάση με τα νέα τιμολόγια το κόστος της ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προκύπτουν αυξήσεις.

Με τα τιμολόγια αυτά, όπως ανέφεραν, θα συνεχιστεί η αποβιομηχάνιση και η μείωση των θέσεων εργασίας.

Η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει τα εξής: 

"Τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τη βιομηχανία δεν αποτελούν παρά μια ακόμα επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό περιεχόμενο.

Με καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα τιμολόγια τους βιομηχανικούς πελάτες Υψηλής (ΥΤ) και Μέσης Τάσης (ΜΤ) τα οποία όχι μόνο δεν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, όπως ισχυρίζεται η ΔΕΗ, αλλά επιβάλλουν εν δυνάμει νέες αυξήσεις στο ήδη εξαιρετικά υψηλό, υφιστάμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Μοναδικό όφελος οι όποιες μικρές βελτιώσεις στα τιμολόγια ορισμένων μεγάλων καταναλωτών της MΤ οι οποίες όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Παράλληλα παραμένει έντονη η απειλή των μεγάλων αυξήσεων λόγω των χρεώσεων ρύπων

Δεν μπορεί η ΔΕΗ να διατείνεται ότι στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όταν προχωρά σε αυξήσεις των χρεώσεων ενέργειας στις ώρες των ζωνών ενδιαμέσου και ελαχίστου φορτίου, που, λόγω της συγκυρίας, αξιοποιούνται περισσότερο από τη χειμαζόμενη εναπομείνασα Ελληνική Βιομηχανία.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ τα νέα τιμολόγια:

• αποτελούν προϊόν «μακράς διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ με τους πελάτες της» σε εξατομικευμένη βάση: Η ΔΕΗ απλά ανακοίνωσε τα νέα τιμολόγια και ουδέποτε τα διαπραγματεύτηκε.
• «ικανοποιούν τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)» : Τα νέα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονται στις προτάσεις της ΡΑΕ αφού δεν ενσωματώνουν προηγούμενες αποφάσεις της Αρχής, όπως οι αποφάσεις της για τις χρεώσεις ρύπων.

Τη στιγμή που οι Ευρωπαϊκές χώρες ψάχνουν λύσεις για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, στην Ελλάδα όπου η ανάπτυξη είναι καίριο ζητούμενο για την έξοδο από την κρίση, το ενεργειακό κόστος παραμένει ένα ασήκωτο βάρος για την ελληνική βιομηχανία. Ένας βάρος που απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, έσοδα για την πολιτεία αλλά και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Σ' αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Πολιτεία και όλα τα αρμόδια Υπουργεία να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μην εφησυχάζουν με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Αναμένουμε την έναρξη ουσιαστικών και ελεύθερων διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τους μεγάλους πελάτες της ΜΤ και ΥΤ, στη βάση της ανάγκης για σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να γίνει πραγματικότητα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Μεταποίησης.

ΔΕΗ: Είναι θετική η ανταπόκριση

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με σημερινή ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ για τα νέα χαμηλότερα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης που προσφέρει η ΔΕΗ Α.Ε., η επιχείρηση θα ήθελε να τονίσει και υπενθυμίσει ότι:

* Οι συνολικές χρεώσεις ρεύματος συνίστανται από χρεώσεις που καθορίζονται από τη ΔΕΗ (ανταγωνιστικές) και από χρεώσεις που ρυθμίζονται από την Πολιτεία καθώς και από τέλη και φόρους.

* Τα νέα τιμολόγια διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις έτσι ώστε αυτά να ανακλούν τις ανάγκες των επιμέρους κλάδων των βιομηχανιών.

* Η ΔΕΗ προχώρησε μόλις οι συνθήκες το επέτρεψαν σε νέα μειωμένα τιμολόγια τα οποία έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.2013.

* Σημειώνεται ότι από 1.1.2013 έχουν καταργηθεί τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων τα οποία αγοράζονται πλέον εξ ολοκλήρου σύμφωνα με την Οδηγία 2009/29/ΕΚ της ΕΕ, και το κόστος που προκύπτει μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

* Σε σχέση με τον υπολογισμό του κόστους των ρύπων λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η παραγόμενη ενέργεια των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ αλλά επίσης και η ενέργεια τρίτων παραγωγών από μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ που αγοράζει η ΔΕΗ.

* Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που αφορούν μεγάλους πελάτες Μέσης Τάσης εμπεριέχουν σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις του ανταγωνιστικού σκέλους σε σχέση με τις μέχρι σήμερα χρεώσεις.

* Για τις μεγάλες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης - τα ενιαία τιμολόγια παρέμειναν σταθερά από τον Ιούλιο του 2008 - τα νέα τιμολόγια προσφέρουν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στη δομή και στις τιμές ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης κάθε πελάτη.

* Σε ότι αφορά αναφορές για επιμέρους όρους των προτάσεων της ΔΕΗ οι οποίοι αντίκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι σχετικές αναφορές είναι εκτός πραγματικότητας.

* Η ΔΕΗ προσφέρει εγγράφως σε κάθε ένα πελάτη της στην Υψηλή και Μέση Τάση τα νέα τιμολόγια προτείνοντας το, κατά την εκτίμησή της, καταλληλότερο για το δικό του καταναλωτικό προφίλ ζήτησης τιμολόγιο, έτσι ώστε οι πελάτες να επιλέξουν τιμολόγιο και να προχωρήσουμε σε υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας.

* Η ανταπόκριση στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ κρίνεται αρχικά θετική, αλλά είναι προφανές πως πρόωρες εκτιμήσεις και κρίσεις προς τη μια ή άλλη κατεύθυνση δεν στοιχειοθετούνται και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις για μια σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, εξωστρέφειας και ανταγωνισμού.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v