Σημάδια βελτίωσης στο έλλειμμα λογαριασμού ΑΠΕ

Το υπουργείο ελπίζει ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της οριακής τιμής σε συνδυασμό με τη μείωση στις ταρίφες θα οδηγήσει σε μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού μέχρι το τέλος του 2014, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Σημάδια βελτίωσης στο έλλειμμα λογαριασμού ΑΠΕ

Θεαματική βελτίωση εμφάνισαν οι προβλέψεις για το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, μετά τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή αύξηση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της Οριακής Τιμής ειδικά για τις ΑΠΕ.

Στις 30 Ιουνίου, το έλλειμμα του λογαριασμού βρισκόταν στα 512,49 εκατομμύρια. Ωστόσο η πρόβλεψη για τη διαμόρφωσή του στο τέλος του έτους το περιορίζει στα 444,87 εκατ., έναντι 617,17 εκατ. που υπολογίζονταν πριν από τη λήψη των πρώτων μέτρων.

Αντιστοίχως, οι προβλέψεις για το 2014 αναφέρουν έλλειμμα 661,50 εκατ., έναντι 1.157 εκατ. πριν από την αύξηση του τέλους κ.λπ.

Ωστόσο, η προοπτική μηδενισμού του ελλείμματος του λογαριασμού,είναι συνδεδεμένη πλέον με τη μείωση των τιμών με τις οποίες πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, θέμα για το οποίο έχει ξεκινήσει συζήτηση μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και παραγωγών.

Οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου που, σε ειδικές περιπτώσεις, φτάνουν σε μειώσεις μέχρι και 60%, είναι ήδη γνωστές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών και των επιμέρους ομάδων ανά τεχνολογία, για περιορισμό των απωλειών.

Από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για την εξέλιξη του λογαριασμού το πρώτο εξάμηνο του 2013 και τις προβλέψεις για το δεύτερο, προκύπτει ότι το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές ανέρχεται σε 665 εκατ. και θα προσφέρει στον λογαριασμό περίπου το 30% των συνολικών εισροών που δέχεται αυτός.

Οι πληρωμές μέσω της ημερήσιας αγοράς αντιπροσωπεύουν το 19% των εισροών, το τέλος ΕΡΤ (η καταβολή του οποίου δεν είναι γνωστό κατά πόσον θα συνεχιστεί) το 3,8%, τα έσοδα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών το 8% κοκ. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τα μέχρι στιγμής μέτρα και χωρίς τη μείωση στις ταρίφες υπάρχουν μήνες που αφήνουν θετικό υπόλοιπο και όχι έλλειμμα.

Έτσι το υπουργείο ελπίζει ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της οριακής τιμής σε συνδυασμό με τη μείωση στις ταρίφες θα οδηγήσει σε μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού μέχρι το τέλος του 2014, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, τον Ιούνιο του 2013, η ισχύς των εγκατεστημένων σε λειτουργία φωτοβολταϊκών ανερχόταν σε 2.491 μεγαβάτ (134 μεγαβάτ στα νησιά, 357 μεγαβάτ σε στέγες). Τα αιολικά σε 1.784 μεγαβάτ, τα μικρά υδροηλεκτρικά σε 218 μεγαβάτ και η βιομάζα σε 46 μεγαβάτ.

Από όλες τις τεχνολογίες, στη μόνη όπου συνεχίζεται να παρατηρείται κίνηση με την εγκατάσταση νέου δυναμικού είναι τα φωτοβολταϊκά, έστω και με πολύ μειωμένη ένταση. Σε όλες τις άλλες τεχνολογίες παρατηρείται σχεδόν μηδενική κίνηση ως αποτέλεσμα της οικονομικής συγκυρίας (δυσκολίες στη χρηματοδότηση), αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί στο καθεστώς λειτουργίας των μονάδων αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v