Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε 9 εταιρίες τα 26 νέα αιολικά πάρκα

Τέρνα, Ρόκας, όμιλος Μυτιληναίου, Nordex Hellas, Gamesa, Energiokontor, Κοπελούζος, EN. TE. KA. και Ενεργειακό Δίκτυο θα μοιραστούν την ”πίτα” της κατασκευής 26 νέων αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια, συνολικής ισχύος 362,25 MW, σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ.

Σε 9 εταιρίες τα 26 νέα αιολικά πάρκα
Την πρόθεσή της να προχωρήσει στην έκδοση θετικής γνωμοδότησης για την κατασκευή 26 νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 362,25MW στη Νότιο Εύβοια, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τα νέα αυτά έργα είναι ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικά, διαθέτουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή προέγκριση χωροθέτησης και δεν δημιουργούν προβλήματα όχλησης.

Οι κύριοι μέτοχοι των εταιριών που θα αδειοδοτηθούν για την κατασκευή των νέων αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια, είναι οι εξής: Τέρνα (149,85MW), Χ. Ρόκας (45MW,) όμιλος Μυτιληναίου (43,35MW), Nordex Hellas (36,40MW), Gamesa Energia (34,95MW), Energiokontor AG (28,80MW), όμιλος Κοπελούζου (18,50MW), EN. TE. KA. (3,60 MW), Ενεργειακό Δίκτυο (ΕΠΕ 1,80MW).

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ, για την περιοχή της Ν. Εύβοιας, έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν κατατεθεί συνολικά 167 αιτήσεις για άδεια παραγωγής συνολικής ισχύος 2600MW, επειδή η περιοχή διαθέτει ιδιαίτερα σημαντικό αιολικό δυναμικό.

Η αξιοποίηση όμως αυτού του δυναμικού εμποδίζεται από την αδυναμία του υφιστάμενου συστήματος υψηλής τάσης να απορροφήσει δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής, επιπλέον αυτού που ήδη έχει αδειοδοτηθεί και αφορούσε έργα, τα οποία διέθεταν πριν το 2001 άδειες εγκατάστασης ή άδειες λειτουργίας.

Οι παραπάνω θετικές γνωμοδοτήσεις, στηρίζονται στην έγκριση της ΜΑΣΜ (Μελέτης Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και την ένταξη σε αυτή, δικτύου υψηλής τάσης για την απορρόφηση αιολικού δυναμικού μέχρι περίπου 500MW από τη Ν. Εύβοια, την Άνδρο και την Τήνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v