Βιομηχανία: Επεκτείνεται το αίτημα για φθηνή ενέργεια

Ένα στοιχείο που προέκυψε από εκδήλωση ενημέρωσης στην Κομοτηνή είναι ότι στις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως σε αυτές που δεν πραγματοποιούν μεγάλες καταναλώσεις, υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με τους τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Βιομηχανία: Επεκτείνεται το αίτημα για φθηνή ενέργεια

Το πρόβλημα του ακριβού ηλεκτρικού και φυσικού αερίου δεν απασχολεί μόνο τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, αλλά και το σύνολο της μεταποίησης, κι οι άνθρωποι της βιομηχανίας αναζητούν τρόπους σε τεχνικό και νομικό επίπεδο για να το ξεπεράσουν.

Αυτό τόνισαν στο euro2day στελέχη της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), μετά την πρώτη δημόσια εκδήλωση ενημέρωσης τοπικών φορέων που πραγματοποίησαν στην Κομοτηνή.

Στην εκδήλωση, εκτός από τους εκπροσώπους βιομηχανιών της Θράκης (χαρτοποιίες, βιομηχανίες ξύλου και άλλες), συμμετείχαν και εκπρόσωποι συλλογικών επαγγελματικών φορέων, του ΤΕΕ και κομματικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρουν οι πηγές του ΕΒΙΚΕΝ, ότι οι τελευταίοι αποδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, όπως επίσης κι ότι αυτό υπονομεύει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση της απασχόλησης.

Ένα επιπλέον στοιχείο που προέκυψε από την εκδήλωση της Κομοτηνής είναι ότι στις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως σε αυτές που δεν πραγματοποιούν μεγάλες καταναλώσεις, υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με τους τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους. Έτσι εκ μέρους των βιομηχανιών εκφράστηκαν αιτήματα παροχής τεχνογνωσίας σε ό,τι έχει σχέση με το θέμα.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωση της ΕΒΙΚΕΝ, τα επιτελεία της ετοιμάζονται για την επόμενη, η οποία θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. Μέσα στο φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις στη Θεσσαλία (Βόλος, Λάρισα), σε πόλη της Πελοποννήσου και στο τέλος του έτους στην Αθήνα.

Τέλος, όπως σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ, δεκάδες είναι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα έχουν πληγεί από την έλλειψη εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής. Τα παραδείγματα μόνο το τελευταίο διάστημα είναι πολλά και ανησυχητικά κι οι ανακοινώσεις για κλείσιμο μεγάλων και ιστορικών επιχειρήσεων είναι πλέον καθημερινές.

Επιχειρήσεις που έχτισαν επιχειρηματική και τεχνολογική γνώση επί δεκαετίες, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια και συνεχίζουν να είναι οριακά βιώσιμες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν μια αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική, που αναιρεί καθημερινά τις αιματηρές προσπάθειες για επιβίωση και εξωστρέφεια την οποία έχει ανάγκη η εθνική οικονομία. Ο κίνδυνος οριστικής αποβιομηχάνισης και απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, είναι ορατός. Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους είναι συνεχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v