Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σε τρεις φάσεις ο έλεγχος από BlackRock

Σε τρεις φάσεις θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την BlackRock. Το χρονοδιάγραμμα και τι στοιχεία θα κληθούν να παράσχουν οι συστημικές τράπεζες.

Τράπεζες: Σε τρεις φάσεις ο έλεγχος από BlackRock
Σε τρεις φάσεις θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την BlackRock, ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς.

Η πρώτη αφορά, όπως έγραψε το Euro2day, την αξιολόγηση του μοντέλου με το οποίο διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες και την πρόταση βέλτιστων λύσεων, με βάση τις καλύτερες διεθνώς πρακτικές.

Με βάση, λοιπόν, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αύριο Παρασκευή 26/7 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να δώσουν ακριβή και αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των προβληματικών δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών).

«Πρέπει να διαθέσουμε στοιχεία όχι μόνο για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για τα καθυστερούμενα ακόμη και για δύο μήνες», τονίζει στο euro2day στέλεχος τράπεζας, που συμμετέχει στις συναντήσεις με τα στελέχη της BlackRock.

Η BlackRock πρέπει να παραδώσει την παραπάνω αξιολόγηση ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ακολούθως στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο της διαγνωστικής μελέτης και στο τέλος Νοεμβρίου το τελικό σχέδιο.

Για τον λόγο αυτό στις αρχές Αυγούστου θα ζητήσει νέα στοιχεία από τις τράπεζες, τα οποία θα αφορούν «όλα τα δάνεια, ενήμερα, καθυστερούμενα και κόκκινα». Πρόκειται, με βάση τραπεζική πηγή, για την πλήρη ακτινογραφία των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Στα τέλη Αυγούστου, οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέσουν στην BlackRock και αναλυτικά δεδομένα χορηγήσεων που έχουν δοθεί από τις θυγατρικές του εξωτερικού.

«Στο τρίτο στάδιο είμαστε υποχρεωμένοι να γκρουπάρουμε τα δάνεια ανά χώρα. Θα δώσουμε όλα τα στοιχεία τόσο των ενήμερων χορηγήσεων όσο και των προβληματικών», αναφέρει η πηγή μας.

Το επόμενο βήμα της BlackRock μετά την απόκτηση όλων των στοιχείων για τις χορηγήσεις θα είναι οι ασκήσεις προσομείωσης σε δύο σενάρια, ένα φυσιολογικό και ένα ακραίο όσον αφορά τις παραδοχές για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Εν συνεχεία, η BlackRock σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα θα ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η κάλυψη των οποίων θα κρίνει εν πολλοίς και τις επόμενες κινήσεις του τραπεζικού κλάδου, όπως οι αποχωρήσεις προσωπικού, οι πωλήσεις θυγατρικών κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v