Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγωνισμός καινοτομίας από το ΧΑ

Το Ελληνόαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Χρηματιστήριο Αθηνών συνδιοργανώνουν τον δεύτερο διαγωνισμό, που καλεί επιχειρηματίες να παρουσιάσουν υλοποιήσιμες καινοτόμες ιδέες.

Διαγωνισμός καινοτομίας από το ΧΑ
Την έναρξη του δεύτερου διεθνή διαγωνισμού «Make Innovation Work – Κάνε την Καινοτομία Πράξη» ανακοίνωσαν χθες από κοινού οι συνδιοργανωτές του θεσμού, το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος επιβραβεύει τους νικητές τόσο με κεφάλαια όσο και με συμβουλευτικές υπηρεσίες, στοχεύει στην ανάδειξη καινοτόμων ιδεών, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης.

Στην τελετή έναρξης των διαδικασιών του 2ου Make Innovation Work, παρίσταντο εξάλλου, τρείς εκ των νικητών της 1ης διοργάνωσης, μεταφέροντας την εμπειρία τους από τη βοήθεια που εισέπραξαν μέσω του θεσμού.

Τόσο ο κ. Γ.Αντωνιάδης επικεφαλής της Algae Energy, όσο και κ.Χ.Δουράλης της Multitank, ως νικητές του θεσμού αναφέρθηκαν στη σημαντική συμβουλευτική υποστήριξη αλλά και στη δίοδο που άνοιξε ο διαγωνισμός μεταξύ των εταιριών τους και των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι Algae Energy, πέρα από τη χρηματοδότηση του βραβείου, έχει λάβει υποστήριξη από Ελληνες ιδιώτες επενδυτές (business angels) ενώ διερευνά την είσοδο της στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Ομοίως και η Multitank, σύμφωνα με τον Δουράλη ήρθε σε επαφή με την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα, εξυπηρετώντας το στόχο ανάπτυξης και επέκτασης της εταιρίας στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΑ, κ.Σ.Λαζαρίδη κατά την τελετή έναρξης του διαγωνισμού ανέφερε ότι οι οικονομίες του δυτικού κόσμου στηρίζουν παραδοσιακά ένα κομμάτι της ανάπτυξης τους, μέσω της αξιοποίησης επενδυτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Συμπλήρωσε δε ότι το ΧΑ, βοηθά στην προβολή επιχειρηματικών ιδεών είτε άμεσα με την προβολή και αξιοποίηση νέων σχετικών αγορών όπως η Ε.ΝΑ., είτε έμμεσα όπως αποδείχθηκε με την επιτυχημένη συμμετοχή των νικητών του 1ου Μake Ιnnovation Work στο Roadshow μας στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κ.Σ. Αναστασόπουλος, από την πλευρά του χαρακτήρισε το 2ο Διαγωνισμό καινοτομίας ως έμπρακτη συνεισφορά του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Ο διαγωνισμός δεν απευθύνεται μόνον σε νέες ή startup επιχειρήσεις, αλλά περιλαμβάνει το σύνολο των επιχειρηματιών Ελλήνων και ξένων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Ακόμη απευθύνεται σε Έλληνες της διασποράς, θέτει ωστόσο ως βασικό όρο συμμετοχής την κατάθεση πρότασης συμμετοχής για επένδυση στην Ελλάδα, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας στη χώρα.

Ειδικότερα, οι προτάσεις για την τρέχουσα διοργάνωση πρέπει να κατατεθούν διαδικτυακά και μόνο από τις 24 Ιουλίου 2013 έως τις 31 Οκτωβρίου συνοδευόμενες από επενδυτικό σχέδιο. Η διάρκεια της αξιολόγησης είναι 5 μήνες και οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπή επιστημόνων, από επιτροπή κορυφαίων επιχιερηματιών αλλά και από την εταιρία Accenture ως προς το οικονομικό τους σκέλος, η οποία αποτελεί και χορηγό του διαγωνισμού.

Οι θεματικές κατηγορίες στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να κατατεθούν προτάσεις αυξήθηκαν στις πέντε από τέσσερις στον πρώτο διαγωνισμό και «περιγράφουν» εν πολλοίς ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Ειδικότερα, οι πέντε θεματικές κατηγορίες είναι ενέργεια και περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός, εναλλακτική γεωργία, μεταφορές, logistics και ναυτιλία και υγεία και ευεξία.

Ο νικητής θα βραβευτεί με το ποσό των 45.000 ευρώ και θα έχει πλήρη υποστήριξη και καθοδήγηση για την υλοποίηση της επιχειρηματικής του ιδέας, με υπηρεσίες νομικές, λογιστικές, επικοινωνίας, επαφής με 4 επενδυτικά κεφάλαια κ.α. οι οποίες προσεγγίζουν τις 55.000 ευρώ, δημιουργώντας έτσι ένα συνολικό πακέτο βράβευσης που ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι αν και ο μεγάλος νικητής είναι ένας, εν τούτοις οι διοργανωτές παρέχουν το πακέτο υποστήριξης (πλην του χρηματικού επάθλου) και στους υπόλοιπους νικητές της διοργάνωσης.

Χορηγοί του διαγωνισμού είναι οι: Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο, Τράπεζα Πειραιώς, Chipita, Accenture, Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι, KPMG. Υποστηρικτές του διαγωνισμού είναι οι: Abbvie, Algae Power Solutions, Cisco, Microsoft, Multitank, One9Six, Pharmathen, SAP, Singular Logic, S.X. Hydro Process Systems Ltd. και TeoTec.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v