Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανική τεχνογνωσία με... ελληνικά κεφάλαια

Οι βάσεις για την ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, παροχή τεχνογνωσίας στην προσέλκυση επενδύσεων και πιθανή ίδρυση υποκαταστημάτων γερμανικής τράπεζας είναι η γερμανική συμβολή σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Γερμανική τεχνογνωσία με... ελληνικά κεφάλαια

Άφθονη τεχνογνωσία αλλά περιορισμένο ποσό κεφαλαίων προτίθεται να προσφέρει η γερμανική πλευρά στην Ελλάδα, προκειμένου αυτή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας που παρουσιάζει η πραγματική οικονομία. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο Β. Σόιμπλε, «βοηθούμε τις χώρες ώστε να φτάσουν στο σημείο να αυτοβοηθηθούν».

Στον άξονα των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, η επίσκεψη Σόιμπλε αφήνει πίσω της τη δέσμευση της γερμανικής πλευράς για συνεισφορά 100 εκατ.ευρώ στο υπό σύσταση Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο στήριξης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελληνική Πολιτεία, τόσο για προσέλκυση επενδύσεων όσο και για απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ επιπλέον διερευνήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας υποκαταστημάτων της Sparcasse, της δυναμικής ένωσης γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, στην Ελλάδα με σκοπό τη χορήγηση δανείων ρευστότητας.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του από την Αθήνα παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι ασφυκτικό, ενώ το κόστος χρηματοδότησης εξουδετερώνει το μειωμένο εργατικό κόστος, υπονομεύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θεωρώντας προτεραιότητα την ανάγκη στήριξης των ΜμΕ (τις οποίες χαρακτήρισε ραχοκοκαλιά της οικονομίας), ο Β. Σόιμπλε χαιρέτισε τη σύσταση του επενδυτικού ταμείου, μιας πρωτοβουλίας που κυοφορείται εδώ και μία διετία (από την εποχή υπουργίας του Μ. Χρυσοχοΐδη), και χθες απέκτησε υπόσταση με την υπογραφή μνημονίου μεταξύ του Έλληνα υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του προέδρου της KfW, dr. Ulrich Schroeder.

Στον νέο αυτό επενδυτικό φορέα, που αναμένεται να υποστηρίξει επιχειρήσεις και κλάδους που εντάσσονται στο νέο «αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο της χώρας», το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα προτίθεται να επενδύσει ποσό έως 100 εκατ. ευρώ.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος, ωστόσο, είναι η προσέλκυση πρόσθετων κεφαλαίων από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα μόχλευσης του ταμείου.

Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές. Το ταμείο δεν θα είναι τράπεζα, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες, ενώ προβλέπεται η σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας ώστε να επισπευσθούν η τεχνική του οργάνωση και η λειτουργία τους έως το τέλος του 2013.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Σόιμπλε, επιβεβαιώθηκε επίσης το ενδιαφέρον για ίδρυση υποκαταστημάτων της γερμανικής Ένωσης Ταμιευτηρίων. Ο πρόεδρος της εν λόγω ένωσης, γνωστότερης ως Sparcasse, Γκέοργκ Φάρενσον, συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της ΤτΕ, Γ.Παπαδάκη, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο κ. Φάρενσον, επισκεπτόμενος προ μηνών την Ελλάδα, είχε δηλώσει σε ειδική εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου πως σχεδιάζεται η ίδρυση 5 πιλοτικών υποκαταστημάτων στις πόλεις Κιλκίς, Βέροια, Κατερίνη, Πάτρα και Καλαμάτα.

Η Ένωση Ταμιευτηρίων είναι ένας συνεταιρισμός περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες χρηματοδοτούν την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια που αντιστοιχούν στον ύψος των συγκεντρωμένων κατατεθειμένων κεφαλαίων. Στη Γερμανία θεωρούνται επιτυχημένες μονάδες με υψηλή συμμετοχή στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι ο Β. Σόιμπλε συνοδεύτηκε επίσης από τον επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων, ο οποίος περιορίστηκε σε άτυπες επαφές. Ο δε Γερμανός υπ. Οικονομικών ερωτηθείς για το αν οι γερμανικές επιχειρήσεις προτίθενται να επενδύσουν στην Ελλάδα απέφυγε να δώσει κατεύθυνση και αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «οι επιχειρήσεις επενδύουν εκεί όπου υπολογίζουν ότι θα έχουν ανταπόδοση».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v