Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: "Πράσινο φως" για έργα μεταφοράς λυμάτων

Τα έργα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς λυμάτων των Δήμων Παιανίας , Κρωπίας κτλ, ξεκινούν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΣτΕ: Πράσινο φως για έργα μεταφοράς λυμάτων
Ξεκινούν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τα έργα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς λυμάτων των Δήμων Παιανίας , Κρωπίας κτλ και την απόρριψή τους στην θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς στην Βραυρώνα.

Με απόφασή τους οι δικαστές του Ε τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έδωσαν το "πράσινο φως" καθώς έκριναν οτι δεν κινδυνεύει η προστατευόμενη ζώνη ΝΑΤURA που υπάρχει στην περιοχή.

Στο ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν ο Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Πολυτεχνείου Χαμολιά Βραυρώνας , 38 κάτοικοι του Μαρκόπουλου όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, καθώς και του οικισμού Χαμολιά στην θαλάσσια περιοχή του οποίου αναμένεται να αποβάλλονται τα επεξεργασμένα λύματα.

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για «την κατασκευή των έργων αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων κεντρικού τμήματος Ανατολικής Αττικής σε περιοχές των Δήμων και Κοινοτήτων Κρωπίας, Παιανίας, Σπάτων, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Μαρκοπούλου, Καλυβίων, Θορικού και Κουβαρά».

Το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας προβλέπεται ότι θα κατασκευαστεί σε έκταση 110 στρεμμάτων νοτιοανατολικά του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και θα οδηγούνται σε αυτό τα λύματα των οικισμών των Δήμων Παιανίας και Κρωπίας, του οικισμού Χαμολίας, όπως και τα υγρά απόβλητα των βιοτεχνικών μονάδων που η σύστασή τους είναι ομοειδής με τα αστικά λύματα της Παιανίας, Καρελλά και Κορωπίου.

Από εκεί με αγωγούς τα επεξεργασμένα λύματα και υπό πίεση (δηλαδή με ενδιάμεσα αντλιοστάσια) θα οδηγούνται στη Χαμολιά και θα εκβάλλονται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού (σήραγγας) στη θάλασσα σε απόσταση πάνω από 900 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 50 μέτρων.

Η διαχείριση των αστικών λυμάτων του Πόρτο Ράφτη και του Δήμου Μαρκόπουλου δεν περιλαμβάνονται στα εν λόγω έργα, ενώ παρέμβαση υπέρ της κατασκευής των έργων κατέθεσαν στο ΣτΕ η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι Κρωπίας και Παιανίας.

Ως προς τον ισχυρισμό των προσφευγόντων οτι τμήμα της έκτασης που θα γίνουν τα επίμαχα έργα στην περιοχή Βραυρώνα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. απόφασή τους, επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν έργα εντός της περιοχής NATURA, αλλά οι υπόγειοι αγωγοί θα διέρχονται εν μέρει από αυτήν μέχρι την ακτή, ενώ άλλες εγκαταστάσεις είναι εκτός της επίμαχης προστατευμένης περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v