Κίνδυνος διπλής φορολόγησης των ΑΠΕ

Σε διπλή φορολόγηση των επιχειρήσεων ΑΠΕ οδηγούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περί φοροαπαλλαγών.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κίνδυνος διπλής φορολόγησης των ΑΠΕ

Άμεση ανάγκη διευκρινίσεων απαιτεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι διατάξεις του περί φοροαπαλλαγών, έτσι όπως είναι διατυπωμένες, οδηγούν σε διπλή φορολόγηση των επιχειρήσεων ΑΠΕ. Αυτό επισημαίνουν οι άνθρωποι της αγοράς, τονίζοντας ότι οι συνέπειες που έχει η επιβολή της έκτακτης εισφοράς επαυξάνονται με κάθε επόμενο μέτρο.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τις εισφορές αλληλεγγύης που καταβάλλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Με δεδομένο ότι η φορολόγηση επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΑΠΕ, με την οποία ενισχύεται ο λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, έχει λάβει αυτόν τον χαρακτηρισμό, θα πάψει να εφαρμόζεται η απόσβεση της εισφοράς αυτής σε βάθος πενταετίας, όπως ισχύει σήμερα.

Πιο απλά, για τις επιχειρήσεις ΑΠΕ ως κύκλος εργασιών θα εκλαμβάνεται το ποσό που προκύπτει από τις πωλούμενες κιλοβατώρες και την ισχύουσα ταρίφα για κάθε τεχνολογία, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ποσό που παρακρατείται στην πηγή με τον χαρακτηρισμό εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι, και εφόσον διατηρηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, αλλάζουν τα πραγματικά δεδομένα για τη διαμόρφωση της κερδοφορίας, η οποία αν και εικονική θα φορολογείται με μεγαλύτερο συντελεστή.

Ας σημειωθεί ότι η εισφορά αυτή κυμαίνεται στο 10% - 40% επί του τζίρου, ανάλογα με την τεχνολογία και τον χρόνο εγκατάστασης της μονάδας. Επιπλέον, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε με σκοπό να ενισχύσει τα έσοδα του λογαριασμού ΑΠΕ, το προϊόν φορολόγησής της, εφόσον τελικά εφαρμοστεί, θα ενισχύει τα δημόσια έσοδα.

Η εμπλοκή αυτή είναι η δεύτερη που αφορά το όλο πλέγμα χρηματοδότησης των ΑΠΕ, καθώς παρά τα συνεχιζόμενα ελλείμματα στον λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει έστω και προσωρινά την είσπραξη του τέλους υπέρ της ΕΡΤ στερεί από τον λογαριασμό ποσά της τάξεως των 5,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

Τέλος, δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον τζίρο των εταιρειών ΑΠΕ έχει προσβληθεί δικαστικά, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο.

Νομικές πηγές μιλώντας στο euro2day εκτιμούν ότι η επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου των εταιρειών ΑΠΕ, με τον σημερινό της χαρακτηρισμό, δύσκολα μπορεί να γίνει δεκτή από δικαστήριο χώρας της Ε.Ε. Όπως τονίζουν, μάλιστα, πάρα πολλές εταιρείες ΑΠΕ ευρωπαϊκών κρατών που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τη λογιστική απεικόνιση του τέλους στις καταστάσεις τους, αφού δεν αποτελεί φόρο, δεν αναγνωρίζεται ως έξοδο και απλώς επιτρέπεται η απόσβεση του παρακρατηθέντος ποσού σε βάθος πενταετίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v