Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόριο:«Συμμαχία» κατά του ανοίγματος τις Κυριακές

Εντελώς αντίθετοι με το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο δηλώνουν ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και Εμποροϋπάλληλοι, επισημαίνοντας ότι θα επιβαρύνει κατά 25% το κόστος λειτουργίας των ΜμΕ. Προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις.

Εμπόριο:«Συμμαχία» κατά του ανοίγματος τις Κυριακές
Την πλήρη αντίθεσή τους στα επιχειρήματα του υπουργείου για την ωφελιμότητα της επέκτασης του ωραρίου καταστημάτων την Κυριακή εξέφρασαν από κοινού ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και Εμποροϋπάλληλοι.

Αν και διατηρούν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά το πόσες και ποιες Κυριακές θα μπορούσαν να ανοίγουν τα καταστήματα, οι φορείς δηλώνουν εντελώς αντίθετοι στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση στο οποίο προβλέπεται προαιρετικά άνοιγμα 52 Κυριακές το χρόνο με απόφαση Δημάρχου ή Περιφερειάρχη.

Εκτίμησαν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές θα επιβαρύνει κατά 25% το κόστος λειτουργίας των ΜμΕ, τη στιγμή που ο λιανικός τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έχει υποχωρήσει κατά 14,7%.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι πρόκειται για ένα προσχηματικό συσχετισμό της κυβέρνησης και συνομολόγησαν ότι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις εκείνες που επιδιώκουν τη συγκέντρωση.

Οι έμποροι υποστήριξαν ότι η διάταξη που αφορά το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο έχει γκρίζες ζώνες και γι' αυτόν το λόγο θα παλέψουν για τη μη ψήφισή της στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αλλαγή του Αγορανομικού Κώδικα.

Προειδοποίησαν για νέες κινητοποιήσεις στην περίπτωση που ψηφιστεί και ανέφεραν πως μαζί τους συντάσσονται και μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου.

Οι έμποροι τόνισαν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα επέκτασης ωραρίου αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αθροίζονται στις ήδη κακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για το εγχώριο εμπόριο.

Θύμισαν τις φορολογικές επιβαρύνσεις, τα καθημερινά λουκέτα καταστημάτων, το πρόβλημα επιβίωσης του ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι η πρόβλεψη για ενίσχυση του κλάδου μέσω του ανοίγματος τις Κυριακές είναι ανεδαφική.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v