Καύσιμα: Θετικά τα μέτρα για λαθρεμπόρι​ο λένε οι εταιρίες

Απόλυτα θετικά αξιολογεί η αγορά όσα εξαγγέλθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης για τους υπόχρεους εγκατάστασης συστημάτων εισροών - εκροών και για το ποινολόγιο των πρατηρίων που κλέβουν τους καταναλωτές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Καύσιμα: Θετικά τα μέτρα για λαθρεμπόρι​ο λένε οι εταιρίες

Με ανάμικτες αντιδράσεις δέχτηκε η αγορά πετρελαιοειδών τα μέτρα που εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διακίνηση υγρών καυσίμων.

Απόλυτα θετικά αξιολογεί όσα εξαγγέλθηκαν για τους υπόχρεους εγκατάστασης συστημάτων εισροών - εκροών και για το ποινολόγιο των πρατηρίων που κλέβουν τους καταναλωτές.

Στα αρνητικά των εξαγγελιών περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν τις συμβάσεις που συνάπτουν οι εταιρείες με τους λιανοπωλητές. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία οι εταιρείες, ιδίως σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της αγοράς, είναι ότι δεν αρκεί η νομοθέτηση.

Θα πρέπει και οι αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες (Μετρολογία, ΚΕΔΑΚ κ.λπ.) να είναι στελεχωμένες με το προσωπικό που να αντιστοιχεί στο έργο που αναλαμβάνουν, το οποίο θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο.

Τονίζουν δε το συγκεκριμένο θέμα με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή παρατηρείται σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών λόγω αποχώρησης υπαλλήλων, με αποτέλεσμα, μετά την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, να υφίσταται άμεσος κίνδυνος να μην μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας.

Ειδικότερα, για τα ζητήματα ελέγχων, οι εταιρείες πετρελαιοειδών επισημαίνουν ότι η επέκταση της υποχρέωσης για συστήματα εισροών - εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών, στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και στις κάθε είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως και στους διακινητές χημικών που διαθέτουν παρεμφερή προϊόντα (τολουόλιο κ.λπ.), κλείνει διόδους διακίνησης λαθραίων καυσίμων.

Απόλυτα θετικά επίσης αντιμετωπίζει η αγορά τις ποινές που επιβάλλονται σε όσους χρησιμοποιούν αντλίες που κλέβουν τους καταναλωτές. Όλα αυτά, σύμφωνα με τις εταιρείες, ήταν πάγια αιτήματα του κλάδου, ώστε να πάψει ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα πρατήρια που πουλούν φθηνά επειδή τροφοδοτούνται με λαθραία καύσιμα. Και σε αυτήν όμως την περίπτωση θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να υποστεί στη Βουλή αλλοιώσεις που θα αμβλύνουν την αποτελεσματικότητα των διατάξεών του.

Η αγορανομική

Τέλος, και σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θεωρητικά και μόνο θα συμβάλουν στη διαφάνεια των συναλλαγών μεταξύ χονδρικής και λιανικής (εταιρείες - πρατήρια), οι εταιρείες παρατηρούν ότι για πρώτη φορά επιβάλλονται ρυθμίσεις με τις οποίες καθορίζονται οι όροι ελεύθερης κατά τα άλλα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως ανακοίνωσαν οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς, με βάση τη νέα αγορανομική, και μετά από σύσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα συνάπτονται υποχρεωτικά γραπτές συμβάσεις μεταξύ των εταιρειών χονδρικής και των πρατηρίων καυσίμων. Σε αυτές θα πρέπει να αποτυπώνεται υποχρεωτικά εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, οι παροχές, οι εκπτώσεις κ.λπ. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα εξασφαλιστεί διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων, καθώς τόσο το κράτος όσο και ο καταναλωτής θα γνωρίζουν πλέον τα περιθώρια κέρδους.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες, αντιπαρερχόμενες τα της υποχρεωτικότητας που κατά την άποψή τους παραβιάζουν αρχές της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο ιδιωτικών επιχειρήσεων, σημειώνουν ότι οι όροι αυτοί θεωρητικά και μόνο θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές κατά 1 λεπτό το λίτρο, τη στιγμή που οι φόροι στο ένα λίτρο ξεπερνούν το 1 ευρώ, ενώ ένας ολόκληρος κλάδος έχει καταστραφεί κυριολεκτικά από την υπερφορολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v