Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Επικύρωσε απόλυση υπαλλήλου του ΙΚΑ

Η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης που επιβλήθηκε σε υπάλληλο του ΙΚΑ, επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε ποινικό επίπεδο καταδικάστηκε αμετάκλητα σε κάθειρξη 18 ετών.

ΣτΕ: Επικύρωσε απόλυση υπαλλήλου του ΙΚΑ

Επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης που επιβλήθηκε σε υπάλληλο του ΙΚΑ, ο οποίος ζημίωσε το ασφαλιστικό ταμείο με εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία φέρεται να επωφελήθηκε ο ίδιος μαζί με τους συνεργούς του.

Σε ποινικό επίπεδο καταδικάστηκε αμετάκλητα σε κάθειρξη 18 ετών, ενώ το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή με την οποία ζητούσε την ακύρωση της πειθαρχικής ποινής που του επεβλήθη.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου (Σεπτέμβριος -Οκτώβριος του 2003) ο υπάλληλος είχε χάσει μεγάλο αριθμό βιβλίων ελέγχου επιχειρήσεων (ΒΕΕ), υπηρεσιακά βιβλία και έγγραφα, ενώ σε εργοδότες χορηγούσε παράνομα ασφαλιστικές εισφορές, βεβαίωνε ψευδώς σε επιχειρήσεις ότι δεν είχαν καμία οφειλή στο ΙΚΑ.

Παράλληλα, σε έρευνα που διενεργήθηκε (10.10.2003), κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στην κατοικία και το αυτοκίνητό του, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός υπηρεσιακών εγγράφων (ασφαλιστικά βιβλιάρια, βεβαιώσεις, ασφαλιστικές ενημερότητες, κ.λπ.).

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι χορήγησε 20 ασφαλιστικά βιβλιάρια σε 10 εργαζόμενους για τους οποίους δεν εντοπίστηκαν οι εργοδοτικές επιχειρήσεις ώστε να γίνει ο καταλογισμός των οφειλόμενων εισφορών που ανέρχονταν σε 16.387,61 ευρώ, σε 14 περιπτώσεις διενήργησε σε διάφορες επιχειρήσεις πλημμελείς ελέγχους, με αποτέλεσμα να χάσει το ΙΚΑ από εισφορές και πρόστιμα 1.929.366,65 ευρώ, διέπραξε 29 επεμβάσεις στο μηχανογραφικό σύστημα «έσοδα-ασφάλιση» με εισαγωγές ψευδών στοιχείων και συγκεκριμένα παραστατικών δελτίων διάλυσης και επανασύστασης επιχειρήσεων ώστε να εμφανίζονται οι επιχειρήσεις αυτές ότι δεν είχαν καμία οφειλή προς το ΙΚΑ.

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης η οποία επικυρώθηκε και από το δευτεροβάθμιο συμβούλιο.

Επιπλέον σε ποινικό επίπεδο, πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ΄ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ΄ εξακολούθηση και απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε την κάθειρξη στα 18χρονια και η ποινή επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v