ΓΑΙΑΟΣΕ: Το στοίχημα της αξιοποίησης ακινήτων

Την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ προσπαθεί να αξιοποιήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ. Ποιοι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ακίνητο-"φιλέτο" στον Βόλο και η χρηματοδότηση από το JESSICA.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΓΑΙΑΟΣΕ: Το στοίχημα της αξιοποίησης ακινήτων

Τη σημαντική ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, που παρέμενε ανεκμετάλλευτη πολλά χρόνια, προσπαθεί να αξιοποιήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η εταιρεία, η οποία είναι η διαχειρίστρια της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ σύμφωνα με το ν. 3891/10, υλοποιεί μια σειρά διαγωνισμούς για την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων του σιδηροδρόμου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, η επενδυτική απραξία που χαρακτηρίζει την αγορά ακινήτων είναι προφανές ότι έχει επηρεάσει και τα ακίνητα του ΟΣΕ, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαγωνισμοί δεν φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Χωρίς στάθμευση στον Πειραιά

Την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, λήγει το διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να υποβάλουν τις προσφορές τους για τη μίσθωση ακάλυπτης έκτασης 1.250 τ.μ. περίπου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πειραιά, ο οποίος προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για στάθμευση οχημάτων.

Η διάρκεια της μίσθωσης του εν λόγω ακινήτου θα είναι δύο έτη. Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, σε μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη στάθμευση, αναμένεται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη μίσθωσή του.

Παράλληλα, η ΓΑΙΑΟΣΕ διενεργεί και μια σειρά διαγωνισμών για την αξιοποίηση ακινήτων του ΟΣΕ σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, οι υπό εξέλιξη διαγωνισμοί, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-Τη μίσθωση ακινήτου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πειραιά για τη λειτουργία καφεστιατορίου και καταστήματος πώλησης λοιπών προϊόντων εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και των επισκεπτών. Πρόκειται για τμήμα του κεντρικού κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού εμβαδού περίπου 100 τ.μ. καθώς και για τμήμα του υπαίθριου χώρου.

-Τη μίσθωση κτιρίου 105 τ.μ. και ακάλυπτης έκτασης 1.600 τ.μ. περίπου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου. Η διάρκεια της μίσθωσης θα ανέρχεται σε δώδεκα έτη.

-Τη Μακροχρόνια Μίσθωση Ακινήτου στην Περιοχή της Νέας Ιωνίας Βόλου που έχει προεπιλεγεί ως επιλέξιμο έργο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 12.244 τ.μ. περίπου και 4 κτίρια συνολικού εμβαδού περίπου 1.396 τ.μ. που βρίσκονται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση στην περιοχή της Ν. Ιωνίας Βόλου, σε επαφή με το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Νίκης Βόλου.

Η αξιοποίηση του ακινήτου στον Βόλο

Η αξιοποίηση του ακινήτου είναι επιλέξιμο έργο από το Ταμείο Αστικής Ανάπλασης του JESSICA για χρηματοδότηση ύψους €1,15 εκατ., βάσει πρότασης της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. για τη δημιουργία συμπλέγματος εγκαταστάσεων αθλητισμού και αναψυχής.

Το συγκεκριμένο ακίνητο στην περιοχή του Βόλου θεωρείται ένα από τα ακίνητα-φιλέτα του ΟΣΕ και σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Σχίζα η προσπάθεια για την αξιοποίηση του ακινήτου στοχεύει στα εξής:

-Αξιοποίησή του για την ανάπτυξη χρήσεων συμβατών με τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης του Βόλου που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις γειτνιάζουσες αθλητικές εγκαταστάσεις,


-Ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων,

-Ένταξη του ακινήτου στη λειτουργία της πόλης του Βόλου και στη δημιουργία ενός συμπλέγματος ήπιων λειτουργιών που θα συμβάλουν στην αστική ανάπτυξη της περιοχής,

-Κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα συμβάλουν θετικά στην τοπική οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η εγκεκριμένη πρόταση της ΓΑΙΑΟΣΕ προς το JESSICA περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συμπλέγματος εγκαταστάσεων αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.

Η εσωτερική οργάνωση των χρήσεων που προτάθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς τομείς - υποομάδες λειτουργίας που θα αλληλοσυμπληρώνονται ως εξής:

1) Υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες και αναψυχής: Αθλητικά γήπεδα και αθλητικές ακαδημίες.
2) Γυμναστήρια με εσωτερικούς αθλητικούς χώρους: Πισίνα, χαμάμ, σάουνα κ.λπ.
3) Ευεξία, αναψυχή, πολιτισμός και χώροι υγείας (π.χ. μασάζ και εναλλακτικές θεραπείες), γυμναστικής και εκδηλώσεων, εκμάθησης χορών, αλλά και διατροφής καθώς και καφετέριες ή εστιατόρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v