Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Επικύρωσε ποινές για επίορκους εφοριακούς

Τις πειθαρχικές ποινές που είχαν επιβληθεί σε δύο επίορκους εφοριακούς επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΣτΕ: Επικύρωσε ποινές για επίορκους εφοριακούς

Επικυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι πειθαρχικές ποινές - οριστική απόλυση και υποβιβασμός αντίστοιχα- που είχαν επιβληθεί σε δύο επίορκους εφοριακούς.

Η πρώτη περίπτωση αφορά εφοριακό εργαζόμενο σε ΔΟΥ της Αττικής ο οποίος ετέθη εκτός Δημοσίου καθώς φέρεται οτι από το 1993 μέχρι το 2001 ως διαχειριστής του γραφείου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Δ.Ο.Υ. ιδιοποιήθηκε κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος των συμφερόντων του Ταμείου.

Συγκεκριμένα ο διαχειριστής «ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί ο ίδιος την περιουσία του επίμαχου Ταμείου με το ποσό των 323.335.239 δρχ. (948.892,8 ευρώ) εκτός τους νόμιμους τόκους που επωφελήθηκε.

Το 2004 το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, ενώ σε βάρος του ασκήθηκε και ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τον καταδίκασε σε κάθειρξη 14 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια, ενώ σε δεύτερο βαθμό η ποινή του μειώθηκε στα 12 χρόνια με τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο εφοριακός προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή, ωστόσο η προσφυγή του απορρίφθηκε.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά εφοριακό υπάλληλο ο οποίος υπηρετούσε εκτός Αττικής και ήταν αντιμέτωπος με το αδίκημα της απείθειας. Από το πειθαρχικό τμήμα του είχε επιβληθεί η ποινή του υποβιβασμού η οποία επικυρώθηκε τελικώς από το ΣτΕ.

Ο εφοριακός φέρεται να μην υπάκουσε σε εντολές της διεύθυνσης δημόσιας περιουσίας για ανάκληση εγγράφου του που απευθυνόταν σε ιδιώτες και αφορούσε στην ύπαρξη ή μη δικαιωμάτων του Δημοσίου σε εκτάσεις στις οποίες οι εν λόγω ιδιώτες φέρονταν να έχουν δικαιώματα κυριότητας.

Ο εφοριακός προσέφυγε το 2008 στο ΣτΕ ζητώντας να επαναληφθεί η πειθαρχική διαδικασία, ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v