Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα αναβολή στον φόρο υπεραξίας

Σήμερα ενδεχομένως θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών εξάμηνη αναβολή στην έναρξη ισχύος του φόρου υπεραξίας, με αναδρομική ισχύ. Τι προτείνουν οι φορείς της αγοράς.

ΧΑ: Νέα αναβολή στον φόρο υπεραξίας
Μία ακόμα εξάμηνη αναβολή - η τελευταία εκτός απροόπτου - αναμένεται να δοθεί πιθανότατα και σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών στην έναρξη ισχύος του φόρου υπεραξίας. Η αναβολή θα έχει αναδρομική ισχύ δεδομένου ότι ο εν λόγω φόρος θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Tο επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς θα επαναλάβουν συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου προκειμένου να καταλήξουν στην ικανοποιητικότερη και αποδοτικότερη για το Δημόσιο λύση.

Η κοινή πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών , της ΕΘΕ και του ΣΜΕΧΑ αφορά αύξηση του συντελεστή φόρου πώλησης μετοχών σε 0,3% (από 0,2% σήμερα) επί της αξίας συναλλαγών αλλά και την ειδική φορολόγηση των ενδοημερήσιων συναλλαγών με συντελεστή 0,03% επί της αξίας τους (για ίση αξία αγορών - πωλήσεων, ενώ ο συντελεστής φόρου πώλησης θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο καθαρό υπόλοιπο της αξίας συναλλαγών πώλησης, στην ίδια μετοχή).

Επίσης, προτείνεται η κατάργηση του φόρου υπεραξίας ομολόγων και επιβολή φόρου 0,10% επί της αξίας συναλλαγών πώλησης ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v