Σε ρόλο τσάρου ο Χρυσοχοΐδης στο ΥΠΟΜΕΔΙ

Tην πλήρη αρμοδιότητα στον τομέα των υποδομών διατηρεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ στον υφυπουργό Μ. Παπαδόπουλο δίνονται οι αρμοδιότητες του κλάδου των μεταφορών, για τον οποίο όμως υπάρχουν και συναρμοδιότητες.

Σε ρόλο τσάρου ο Χρυσοχοΐδης στο ΥΠΟΜΕΔΙ

Απόλυτος «κυρίαρχος» στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αφού, σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι αρμοδιότητες που ανατίθεται στον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο είναι περιορισμένες σε σχέση με παλιότερα, ενώ και αυτές βρίσκονται υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργού.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από το ΦΕΚ την πλήρη αρμοδιότητα στον τομέα των Υποδομών διατηρεί ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοϊδης, ενώ στον υφυπουργό Μ. Παπαδόπουλο δίνονται οι αρμοδιότητες του κλάδου των Μεταφορών. Ωστόσο στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών, του σιδηροδρόμου και των εμπορευματικών μεταφορών έχει συναρμοδιότητα με τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο κ. Παπαδόπουλος επίσης δεν αναλαμβάνει των τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομείων, ενώ του εξαιρέθηκε η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας την οποία επίσης διατηρεί στο ακέραιο για τον εαυτό του υπουργός.

Ο υπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης διατηρεί τον έλεγχο για τον διορισμό των διοικήσεων εποπτευόμενων φορέων και ανεξάρτητων αρχών, ενώ για την άρση τυχόν αμφισβητήσεων, σχετικών με την αρμοδιότητα οποιουδήποτε οργάνου του υπουργείου, την αρμοδιότητα έχει, επίσης, ο υπουργός.

Αναλυτικότερα ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τις εξής αρμοδιότητες:

1) Την εποπτεία:
Του Σώματος Επιθεωρητών − Ελεγκτών του τ. Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

2) Την άσκηση των αρμοδιοτήτων:

α) Της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης.
β) Της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών.
γ) Της Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας.
δ) Της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, πλην της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.
ε) Της Διεύθυνσης Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.
στ) Της Υπηρεσίας Σχεδιασμού και Επιτελικής Υποστήριξης.
ζ) Του Τμήματος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.
η) Του Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
θ) Του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Τομέα Επικοινωνιών.
ι) Του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Από το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων προκύπτει σαφώς ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατήρησε ο ίδιος υπό τον έλεγχό του τους κυριότερους – και πλέον προβεβλημένους – τομείς του υπουργείου, οι οποίοι μάλιστα το επόμενο διάστημα θα γίνουν και αντικείμενο σημαντικής δημοσιότητας αφού θα υπάρξουν εξελίξεις.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα πάρουν μπροστά οι αυτοκινητόδρομοι, που παρέμειναν παγωμένοι επί χρόνια και μόλις τώρα δειλά – δειλά αρχίζουν να γίνονται κάποιες εργασίες. Επίσης στον τομέα των Μεταφορών ως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αποδοθούν σε χρήση αρκετοί σταθμοί του Μετρό, που παρέμειναν «κολλημένοι» επί πολλά χρόνια λόγω της εμπλοκής με το θέμα της Siemens.

Τώρα με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις του νέου υπουργού αναφορικά με τις διοικήσεις των οργανισμών που υπάγονται στο ΥΠΟΜΕΔΙ.

Αρκετές από τις διοικήσεις αυτές ορίστηκαν, μετά από πολύμηνη αναμονή, από τον Κωστή Χατζηδάκη, ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται στη θέση τους από την εποχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v