Αττική: Στα χαρτιά μένουν οι βιολογικοί καθαρισμοί

Οι βιολογικοί καθαρισμοί που θα καλύπτουν την Αττική έπρεπε να λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια, αλλά η κατασκευή τους δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ στην περίπτωση του βιολογικού Ραφήνας δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε στη χωροθέτηση.

Αττική: Στα χαρτιά μένουν οι βιολογικοί καθαρισμοί

Με βαριά ημερήσια πρόστιμα απειλεί πλέον ανοικτά τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς συνεχίζεται επί χρόνια το κρυφτούλι με τους βιολογικούς καθαρισμούς στην Αττική.

Οι βιολογικοί καθαρισμοί που θα καλύπτουν ολόκληρη την Αττική έπρεπε να λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια, αλλά η κατασκευή τους δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ στην περίπτωση του βιολογικού Ραφήνας δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε στη χωροθέτηση!

Η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2007 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δεσμεύτηκε στην Κομισιόν πως θα έχει κατασκευάσει τα έργα (τόσο τους βιολογικούς καθαρισμούς όσο και τα δίκτυα αποχέτευσης) μέχρι το τέλος του 2013. Όλοι πλέον γνωρίζουν πως μέχρι το τέλος του χρόνου τα έργα δεν θα έχουν καν ξεκινήσει.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε άλλη μία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), με στελέχη της Κομισιόν, της ΕΥΔΑΠ, της Περιφέρειας Αττικής κ.λπ., προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τον βιολογικό της Ραφήνας, αλλά ουδείς εκπρόσωπος του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου εμφανίστηκε!

Σημειώνεται πως το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) βορείων Μεσογείων έχει χωροθετηθεί στη θέση Πλατύ Χωράφι του Δήμου Σπάτων. Ο βιολογικός θα εξυπηρετούσε τις περιοχές Ανθούσας, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Πικερμίου, Αρτέμιδος, Ραφήνας και τμήματα της Παιανίας, των Σπάτων, της Πεντέλης και της Νέας Μάκρης.

Ενώ ο δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος συμφωνεί με τη χωροθέτηση εντός των ορίων του, οι αντιρρήσεις εκφράζονται από τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ο οποίος στο παρελθόν είχε προτείνει σειρά εναλλακτικών λύσεων που δεν είχαν θεωρηθεί επαρκείς.

Οι κοινοτικοί πήγαν την Παρασκευή με άγριες διαθέσεις στο ΥΠΕΚΑ και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου (που στέλνει συνεχώς τελεσίγραφα, τα οποία γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οι δημοτικοί άρχοντες...) είναι άμεσος ο κίνδυνος «της εκ νέου κατάθεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με εισήγηση για επιβολή χρηματικής ποινής και ημερήσιου προστίμου».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, μάλιστα, πως «οι εν λόγω χρηματικές κυρώσεις θα πρέπει να καταλογιστούν αναλογικά στους Δήμους, οι πράξεις και οι παραλείψεις των οποίων οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία».

Στην ουσία, δηλαδή, οι δημότες της περιοχής θα κληθούν να πληρώσουν τις πολυετείς καθυστερήσεις.

Εκτός από τα ημερήσια πρόστιμα, η Ελλάδα κινδυνεύει πλέον σοβαρά με απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ στο οποίο είχαν ενταχθεί τα έργα των βιολογικών καθαρισμών και των δικτύων αποχέτευσης στην Αττική.

Μάλιστα, οι κοινοτικοί υποστηρίζουν πως τα χρήματα θα χαθούν για πάντα αφού κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (το επόμενο ΕΣΠΑ) δεν θα χρηματοδοτούνται έργα κατασκευής δικτύων, ειδικά στην περίπτωση της Ραφήνας που δεν γνωρίζουμε ακόμα προς τα πού θα οδεύουν (δηλαδή πού θα κατασκευαστεί ο βιολογικός καθαρισμός).

Στα χαρτιά βρίσκεται ακόμα και το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, παρά το γεγονός πως έχει επιλεγεί ανάδοχος εδώ και πολλούς μήνες.

Επιπλέον, καταβάλλεται προσπάθεια να προχωρήσει η δημιουργία δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Καλυβίων Θορικού (επρόκειτο και εκεί να κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός), με στόχο τη μεταφορά λυμάτων στην Ψυττάλεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v