ΔΑΑ: Εισπράττει μερίδιο από ενίσχυση τουρισμού

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η επιβατική κίνηση καταγράφεται μειωμένη κατά 6,3% σε σχέση με πέρυσι. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, μετά από ένα τετράμηνο πτώσης, οι επιδόσεις του ΔΑΑ καταγράφονται σαφώς βελτιωμένες.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΔΑΑ: Εισπράττει μερίδιο από ενίσχυση τουρισμού
Τα δικά του κέρδη από την αύξηση του ελληνικού τουρισμού φέτος καταγράφει το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο περιορίζει πλέον αισθητά τις σημαντικές απώλειες επιβατικής κίνησης που κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα. Σε μια χρονιά κατά την οποία αναμένονται επιδόσεις ρεκόρ στις αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διεκδικεί – και όπως φαίνεται κερδίζει – το δικό του μερίδιο.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η επιβατική κίνηση καταγράφεται μειωμένη κατά 6,3% σε σχέση με πέρυσι με τον αριθμό των επιβατών που διακινήθηκαν να ανέρχεται σε 5,53 εκατομμύρια έναντι 5,9 εκατομμυρίων στο αντίστοιχο διάστημα του 2012. Οι απώλειες μοιράζονται εξίσου μεταξύ των επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού με την κίνηση εντός Ελλάδας να καταγράφεται μειωμένη κατά 7%, ενώ αυτή του εξωτερικού σε επίπεδο εξαμήνου ήταν μειωμένη κατά 5,9%.

Βελτίωση Μάιο – Ιούνιο

Ωστόσο η θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, μετά από ένα τετράμηνο πτώσης, οι επιδόσεις του ΔΑΑ καταγράφονται σαφώς βελτιωμένες καθώς τον Μάιο σημειώθηκε αύξηση 1,6% της κίνησης, ενώ τον Ιούνιο καταγράφηκε μικρή υποχώρηση κατά 1,7% του αριθμού των επιβατών.

Βεβαίως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι δύο αντίστοιχοι μήνες του προηγούμενου έτους είχαν χαρακτηριστεί από έντονη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρας μας, καθώς είχαν συμβεί οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που σαφώς είχαν επηρεάσει την ζήτηση για ταξίδια προς την Ελλάδα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον ΔΑΑ κατά τον Ιούνιο ο αριθμός των ξένων επισκεπτών παρουσίασε αύξηση κατά 14%. Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι ενδείξεις για συνεχιζόμενη σταδιακή ανάκαμψη της εισερχόμενης κίνησης των κατοίκων εξωτερικού αντανακλάται και στις εντυπωσιακά υψηλές πληρότητες των διεθνών πτήσεων, που βρίσκονται στο επίπεδο του 83% κατά μέσο όρο.

Την υποχώρηση της κίνησης σε επίπεδο εξαμήνου η εταιρεία του ΔΑΑ την αποδίδει στην κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που σε συνδυασμό με την κρίση της ευρωζώνης οδήγησε σε επιδείνωση των μεγεθών.

Πτήσεις

Σε επίπεδο πτήσεων στην διάρκεια του πρώτου εξαμήνου σημειώθηκαν 65,2 χιλιάδες από-προσγειώσεις, επίδοση μειωμένη κατά 11,9% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και είχαν γίνει 74 χιλιάδες πτήσεις. Την μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι πτήσεις εξωτερικού.

Κατά την διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν συνολικά 13,6 χιλιάδες πτήσεις αριθμός μειωμένος κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Πάντως τον Ιούνιο για πρώτη φορά, από την αρχή του χρόνου, καταγράφηκε μονοψήφια ποσοστιαία μείωση του αριθμού των πτήσεων καθώς το προηγούμενο πεντάμηνο οι απώλειες κινούνταν σταθερά άνω του 10%.

Να σημειώσουμε ότι την αύξηση της κίνησης εξωτερικού προς την πρωτεύουσα καταγράφουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Aegean Airlines σύμφωνα με τα οποία η βάση της Αθήνας κατέγραψε αύξηση κατά 15%.

Πάντως ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει ότι οι υπόλοιπες βάσεις της ανά την Ελλάδα κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδοθεί αφενός στην μειωμένη ελκυστικότητα που καταγράφει η Αθήνα ως ταξιδιωτικός προορισμός τα τελευταία χρόνια, αφετέρου στις σημαντικά υψηλότερες, έναντι των περιφερειακών αεροδρομίων, χρεώσεις του ΔΑΑ που επιβαρύνουν αισθητά την τελική τιμή του εισιτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v