Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Σπάει στα δυο ο διαγωνισμός για Αφάντου

Προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, στο ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν να προχωρήσουν τη διαδικασία εντός του προσεχούς δεκαημέρου, αλλά σε μία φάση. Οι υποψήφιοι δηλαδή θα υποβάλλουν εξ αρχής δεσμευτικές προσφορές.

ΤΑΙΠΕΔ: Σπάει στα δυο ο διαγωνισμός για Αφάντου

Στα δύο αποφάσισε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να σπάσει το νέο διαγωνισμό για την πολυετή (99 χρόνια) μίσθωση του ακινήτου Αφάντου στη Ρόδο έπειτα από το πρόσφατο ναυάγιο στην πρώτη προσπάθεια παραχώρησης.

Ετσι θα καταρτιστεί ενιαίο χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για τη συνολική έκταση των 1.858.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί: Ο πρώτος θα αφορά την έκταση του γηπέδου γκολφ (καταλαμβάνει έκταση 450.000 τ.μ.) και των ημιτελών τουριστικών εγκαταστάσεων και ο δεύτερος το παραθαλάσσιο τμήμα του ακινήτου που περιλαμβάνει ακτογραμμή 7 χιλιομέτρων.

Προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, στο ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν να προκηρύξουν το νέο διαγωνισμό εντός του προσεχούς δεκαημέρου, αλλά σε μία φάση. Δεν θα υπάρξει, δηλαδή, το στάδιο της προεπιλογής υποψηφίων, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές από το πρώτο στάδιο.

Χθες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε «η επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο εντός της επόμενης εβδομάδας». Για την κατάρτιση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του ακινήτου στην Ρόδο, «το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη του τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και τις προτάσεις των εν δυνάμει επενδυτών κατά την κατάρτιση των όρων του νέου διαγωνισμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε μια φάση με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να ολοκληρώνεται εντός του Νοεμβρίου 2013».

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αφάντου ακυρώθηκε προ εβδομάδων από το Ταμείο καθώς αποσύρθηκαν οι ενδιαφερόμενοι επειδή διαφωνούσαν με το χωροταξικό σχέδιο που προωθούνταν. Στον πρώτο διαγωνισμό, οι σύμβουλοι είχαν προκρίνει τη χρήση των παραθεριστικών κατοικιών οι οποίες θα κάλυπταν μέχρι και το 75% του ενός από τα δύο τμήματα του οικοπέδου (το άλλο είναι το γκολφ). Αφού έγινε ο διαγωνισμός, αφού προχώρησε στη δεύτερη φάση, στο ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσαν πως ουδείς ενδιαφέρονταν να κατασκευάσει αποκλειστικά παραθεριστικές κατοικίες! Ετσι ακύρωσαν το διαγωνισμό.

Από τους έξι ομίλους που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση είχαν απομείνει μόνο δύο στο παιχνίδι (ο όμιλος Lamda Development και θυγατρική του γερμανικού κολοσσού TUI) οι οποίοι ήθελαν να κατασκευάσουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Ετσι, στο νέο σχέδιο θα επιτρέπεται τόσο η κατασκευή ξενοδοχείων, όσο και παραθεριστικών κατοικιών. Στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου είχαν επιλεγεί να συμμετάσχουν οι εταιρείες Ατλάντικα Ελλάς (όμιλος TUI), Lamda Development, Minoan Group, NCH Capital, London & Regional Properties και Τ.Ε.ΜΕΣ ΑΕ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ προωθούν την αξιοποίηση και άλλων ακινήτων στη Ρόδο μεταξύ των οποίων τρία οικόπεδα σε Λίνδο, Αρχάγγελο και Τσαμπίκα, συνολικής επιφάνεια περί τα 2.000 στρέμματα καθώς και ακίνητα εντός της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, συνολικού εμβαδού άνω των 22.000 τετραγωνικών μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v