Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Πάμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα

«Σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα θέματα. Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις ως την Κυριακή. Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. Δεν θα γίνουν επιπλέον απολύσεις λέει ο Κ. Μητσοτάκης.Δεν ετέθη ζήτημα νέων μέτρων στη συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας.

Στουρνάρας: Πάμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα

Θα συνεχιστούν ως την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετείχε στην συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα θέματα. Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή ενδεχομένως. Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες με τον όρο "πολιτική συμφωνία" η κυβέρνηση περιγράφει το στόχο για έγκριση της έκθεσης της τρόικας από το Eurogroup, η οποία πρακτικά θα δίνει το πράσινο φως για τα 8,1 δισ. ευρώ, αλλά όχι απαραίτητα και εκταμίευση σε μια δόση (σ.σ. κάτι ανάλογο έγινε και τον Νοέμβριο, οπότε δόθηκε το πράσινο φως ώστε να δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα τα οποία ήρθαν σε τρεις δόσεις μετά την κάλυψη προαπαιτούμενων).

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις έλεγαν ότι ως αύριο το βράδυ ουσιαστικά θα πρέπει έχει επέλθει η συμφωνία, αφού η τρόικα χρειάζεται δυο ημέρες προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της προς το Eurogroup.

Ηδη για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, καθώς το σημερινό ραντεβού με τον τελευταίο αναβλήθηκε για αύριο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριακός Μητσοτάκης σε ερώτηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο απάντησε: «Είναι απαραίτητο να υπάρχει συμφωνία στα θέματα του Δημοσίου. Θα είμαστε έτοιμοι την Δευτέρα εάν χρειαστεί. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων πέραν των 15.000 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι στο μείζον θέμα του δημοσίου υπάρχουν προτάσεις και αντιπροτάσεις από τις δύο πλευρές, λένε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε να μειωθεί η διάρκεια της διαθεσιμότητας από δώδεκα μήνες σε εννέα ή έξι προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να "αντισταθμιστούν" οι καθυστερήσεις. Από την πλευρά της η τρόικα προτείνει να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων με ισόποση μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά.

Τι συζήτησαν Βενιζέλος - τρόικα

Επισκόπηση του σημείου στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με όλα τα επιμέρους υπουργεία πραγματοποίησε ο Ε. Βενιζέλος με την τρόικα στη σημερινή τους συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη οι επισκέψεις της τρόικας να λειτουργούν έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας και οι προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα για οριστική έξοδο από την κρίση και για ανάκτηση της θέσης της μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και όχι να αναδεικνύονται μόνο τα ανοικτά ζητήματα και τα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές επαναλαμβανόμενα, δημιουργούν μία άδικη εντύπωση και δεν συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία περιμένει αναγνώριση των θυσιών της και χειροπιαστά δείγματα προόδου.

Επίσης επέμεινε στη θεμελιώδη θέση πως ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν ετέθη ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Εξίσου ενδιαφέρον σημείο της συζήτησης ήταν η συμφωνία της τρόικας με την ανάγκη να προωθηθούν ειδικά προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων και την δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως στους τομείς της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με τους δήμους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο λόγω της οικονομικής σημασίας, αλλά και λόγω της συμβολικής και ψυχολογικής σημασίας που έχει το μέτρο αυτό για την τόνωση της αγοράς.

Στο κρίσιμο ζήτημα της κινητικότητας, συζητήθηκαν οι νέες προτάσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Βασικό σημείο στο οποίο επέμεινε ο κ. Βενιζέλος ήταν η ανάγκη διαχωρισμού της διαδικασίας αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών και της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο και τον δημόσιο τομέα. Γιατί αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι παράλληλες, διαφανείς, απολύτως αξιοκρατικές, εγγυημένες από ανεξάρτητες αρχές, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα που συγκλίνουν στον ίδιο στόχο, που είναι η οργάνωση ενός άλλου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

 


Real.gr ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v