Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων: Μόλις €7 εκατ. οι εισπράξεις

Στα 59,1 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ενώ περιορισμένη ήταν ανταπόκριση στη νέα ρύθμιση χρεών. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων: Μόλις €7 εκατ. οι εισπράξεις
Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειονότητα των φορολογουμένων, αντικατοπτρίζεται πλήρως στην εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών στα 59,1 δισ. ευρώ, αλλά και στην περιορισμένη ανταπόκριση στο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση.

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου αποκαλύπτουν ότι έως το τέλος Ιουνίου εισπράχθηκαν συνολικά περίπου 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 146 εκατ. περισσότερα από το τέλος Απριλίου (ήταν 754 εκατ. ευρώ), και έναντι ετήσιου στόχου για εισπράξεις 1,9 δισ. ευρώ, από τα παλιά χρέη (έως 31-12-2012) των φορολογουμένων.

Έτσι, έως το τέλος του 2013, θα πρέπει να μπει στον κρατικό κορβανά άλλο 1 δισ. ευρώ από τη νέα ρύθμιση χρεών η οποία επιτρέπει την αποπληρωμή οφειλών σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 15 ευρώ. Η προθεσμία εκπνέει στο τέλος του έτους και μετά τις 18 Ιουλίου οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής του taxisnet.

Από τη νέα ρύθμιση, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 20 Ιουνίου, εισπράχθηκαν μόλις 7 εκατομμύρια ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που ρυθμίστηκε μέχρι τώρα φθάνει τα 20 εκατ. ευρώ... προσγειώνοντας την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία όμως φέρνει όλο και πιο κοντά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πρόσφατα θεσπίστηκε η κοινοποίηση κατασχετηρίων στα χέρια τρίτων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κίνηση που θα επιταχύνει τις διαδικασίες των κατασχέσεων καταθέσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v