TAP: BP, Socar & Total «βιάζονται» να πάρουν το 50%

Δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές μερίδιο που θα λάβει η κάθε μια από τις τρεις εταιρείες στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού.

  • Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
TAP: BP, Socar & Total «βιάζονται» να πάρουν το 50%

Πριν από το τέλος του 2013, η αζέρικη Socar, η BP, και η γαλλική Total, θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο του TAP. Αυτό ανακοίνωσε στο Μπακού ο αντιπρόεδρος της Αζέρικης κρατικής εταιρείας Elshad Nazirov, υπενθυμίζοντας ότι οι τρεις εταιρείες έχουν προσυμφωνήσει με τον ΤΑΡ για έλεγχο του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του αγωγού. 

Η εξαγορά του ποσοστού θα γίνει με όρους οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς όμως να κάνουν γνωστό το ακριβές μερίδιο που θα λάβει η κάθε μια από τις τρεις εταιρείες. Επίσης αυτό που τονίζει ο κ. Nazirov και έχει τη σημασία του, είναι ότι η εξαγορά των μεριδίων του ΤΑΡ, θα γίνει πριν από την επενδυτική απόφαση για το έργο, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα των άμεσα ενδιαφερομένων παραγωγών φυσικού αερίου για απρόσκοπτη εξέλιξη στα θέματα κατασκευής του αγωγού.

Ως γνωστόν στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ, συμμετέχουν σήμερα η νορβηγική Statoil η ελβετική AXPO (πρώην EGL) με ποσοστά 42,5% η κάθε μια και η γερμανική E.ON. με 15%. 

Πριν από 10 μέρες, ανακοινώθηκε η είσοδος στον ΤΑΡ και της Βέλγικής Fluxys (αντίστοιχη εταιρεία με τον ελληνικό ΔΕΣΦΑ), χωρίς όμως να ανακοινωθεί το ποσοστό που θα λάβει.

Ποσοστό μεταξύ 1 – 5% διεκδικεί και η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v