Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ρυθμίσεις χρεών ποντάρει τώρα το Δημόσιο

Με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τον φόρο εισοδήματος από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ελπίζει το ΥΠΟΙΚ να κλείσει την "τρύπα" στα έσοδα. Κάτω από τους στόχους το 90% των εφοριών. Συσσωρεύονται τα "φέσια" των φορολογούμενων.

Στις ρυθμίσεις χρεών ποντάρει τώρα το Δημόσιο
Από τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, περιμένει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κλείσει την «τρύπα» στα έσοδα.

Τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων δείχνουν ότι στο πεντάμηνο του έτους, οι εισπράξεις υστερούν κατά 372 εκατ. ευρώ, έναντι των στόχων, με την τρύπα του ΦΠΑ να φθάνει τα 115,5 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος Μαϊου, τα έσοδα από το ΦΠΑ έφθασαν τα 3,82 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,935 δισ. ευρώ, όταν για το σύνολο του έτους προβλέπονται εισπράξεις 9 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο φόρο.
Συνολικά τα φορολογικά έσοδα ήταν στο πεντάμηνο 10,169 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έσοδα 10,541 δισ. ευρώ με το ποσοστό της απόκλισης να φθάνει στο 3,5%.

Επιμέρους το Μάιο τα φορολογικά έσοδα κυριολεκτικά βούλιαξαν, καθώς μειώθηκαν κατά 14% (-331,8 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στο τετράμηνο του έτους, περίπου το 90% των εφοριών κινούνται κάτω από τους στόχους που τους έχουν τεθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Οι 123 από τις 140 εφορίες της χώρας «αστόχησαν».

Στην περίπτωση που η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και η εκκαθάριση των δηλώσεων δεν φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τότε θα βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα της ρύθμισης γα τα ληξιπρόθεσμα κρίνονται ενθαρρυντικά από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών καθώς χιλιάδες οφειλέτες, υπό την απειλή των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ακινήτων κλπ, σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μια εβδομάδα που τέθηκε σε εφαρμογή η ρύθμιση, μπήκαν στα ταμεία 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από την τακτοποίηση οφειλών ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τα 2,2 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλέτες που πλήρωσαν εφάπαξ τα χρέη τους για να γλιτώσουν το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Το υπόλοιπο ποσό των 300.000 ευρώ κατέβαλαν οφειλέτες οι οποίοι εντάχθηκαν στα προγράμματα των 48 ή των 100 δόσεων.

Συσσωρεύονται τα φέσια προς την εφορία

Ωστόσο η εντεινόμενη οικονομική κρίση, η ανεργία και η έλλειψη ρευστότητας των νοικοκυριών, οδηγούν σε αλματώδη αύξηση τα υπόλοιπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο τέλος Μαϊου έφθασαν τα 59,16 δισ. ευρώ, με τα 3,05 δισ. ευρώ να αποτελούν «φρέσκα» χρέη δηλαδή δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους. Μόνο τον Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 874 εκατ. ευρώ.

Το 44,5% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ή 26,3 δισ. ευρώ είναι οφειλές που προέρχονται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τα 59,16 δισ. ευρώ:

-Τα 21,379 δισ. ευρώ είναι χρέη που οφείλουν 2.017.987 φυσικά πρόσωπα.

-Τα υπόλοιπα 37,78 δισ. ευρώ τα χρωστούν 150.121 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα.

-Κατά μέσο όρο, κάθε οφειλέτης του Δημοσίου που είναι φυσικό πρόσωπο χρωστά 10.594 ευρώ, ενώ κάθε νομικό πρόσωπο που χρωστά στο Δημόσιο οφείλει 251.668 ευρώ.

Τα 26,3 δισ. ευρώ είναι οφειλές από πρόστιμα τα οποία έχουν καταλογιστεί για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, για αποφυγή καταβολής φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών άμεσων και έμμεσων φόρων. Τα περισσότερα από τα πρόστιμα αυτά δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ από τους φορολογούμενους, καθώς είναι υπέρογκα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,134 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 22,2% του συνόλου των χρεών προς το Δημόσιο.

Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φθάνουν τα 10,612 δισ. ευρώ, δηλαδή το 18% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, ο αριθμός των φυσικών προσώπων που ήταν οφειλέτες του Δημοσίου μειώθηκε κατά 20,8% ή κατά 530.084 άτομα στο τέλος Μαΐου 2013. Παρ' όλα αυτά τα συνολικά χρέη των φυσικών προσώπων αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, ενώ στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου 2.548.071 άτομα χρωστούσαν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές 20,72 δισ. ευρώ, στο τέλος του περασμένου μήνα 2.017.987 φυσικά πρόσωπα όφειλαν 21,379 δισ. ευρώ.

Πάντως, με τη νέα ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, θα περιοριστούν τα νέα χρέη, δεδομένου ότι με τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας, οι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να εξοφλούνται κανονικά, γιατί διαφορετικά παύει να ισχύει η ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v