Αύριο στην Αθήνα η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν

Εκτιμάται ότι έστω ανεπίσημα, από το μεσημέρι και μετά θα είναι γνωστό αν η επιλογή αφορά τον αγωγό ΤΑΡ με διέλευση από Ελλάδα ή τον Nabucco με παράκαμψη της Ελλάδας. Μεγάλη αισιοδοξία για επικράτηση του TAP.

  • Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αύριο στην Αθήνα η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν

Αισιοδοξία εξέφραζαν πηγές του ΥΠΕΚΑ για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, ενόψει της αυριανής ενημέρωσης που θα κάνει στον Πρωθυπουργό αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι έχει επιλεγεί ο αγωγός με διέλευση από την Ελλάδα.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr το περασμένο Σάββατο, αύριο Τετάρτη, θα ενημερωθούν οι κυβερνήσεις των εμπλεκομένων χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία) από εκπροσώπους της κοινοπραξίας για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Ευρώπη.

Εκτιμάται ότι έστω ανεπίσημα, από το μεσημέρι και μετά θα είναι γνωστό αν η επιλογή αφορά τον αγωγό ΤΑΡ με διέλευση από Ελλάδα ή τον Nabucco με παράκαμψη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού στο Μαξίμου έχει οριστεί για τις 10 το πρωί, ενώ την αντιπροσωπεία της κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ θα εκπροσωπήσουν ο Alastair Cook υψηλόβαθμος στέλεχος της ΒΡ και εκπρόσωπος της Socar (μάλλον ο κ. Nazirov). Πάντως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι υπέρ του ΤΑΡ, ενώ διαρροές που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο από κυβερνητικούς κύκλους της Ρουμανίας και Αλβανίας, μιλούσαν για επιλογή του ΤΑΡ.

Επίσης αύριο, μάλλον στις 18.30, θα υπογραφεί επισήμως η συμφωνία υποδοχής (Host Government Agreement) μεταξύ της εταιρείας του ΤΑΡ και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μονογραφήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΔΕΣΦΑ

Εφ' όσον τελικά επιβεβαιωθούν οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις αναφορικά με τον αγωγό ΤΑΡ, εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν και οι διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την αζέρικη Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ο πωλητής, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει λάβει ακόμη εγγράφως τη βελτιωμένη προσφορά της Socar προκειμένου να την αξιολογήσει και να ενημερώσει και τον έτερο πωλητή που είναι ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η διαπραγμάτευση με τους Αζέρους για αύξηση του τιμήματος στα 400 εκατομμύρια έγινε σε πολιτικό επίπεδο. Μένει δε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες προκειμένου να τοποθετηθεί και η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων επί των όρων της μεταβίβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v