Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφές ΦΠΑ: Στο περίμενε ως... 1.126 μέρες!

Τραγικές καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ, κυρίως για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εξαγωγικό εμπόριο, καταγράφουν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ. Επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη περιμένει 1.051 ημέρες για 1.194 ευρώ!

Επιστροφές ΦΠΑ: Στο περίμενε ως... 1.126 μέρες!
Περισσότερα από τρία χρόνια περιμένουν 62 επιχειρήσεις, για να λάβουν επιστροφές Φ.Π.Α. 4,2 εκατ. ευρώ από εφορίες της Αθήνας, ενώ ακολουθεί η Δ.Ο.Υ Αλεξανδρούπολης, η οποία ενώ έχουν περάσει 1.051 μέρες ή περίπου τρία χρόνια, δεν έχει αποδώσει ακόμα 1.194 ευρώ σε μία επιχείρηση που είναι και η μοναδική που έχει υποβάλει αίτηση επιστροφής.

Ακολουθούν 54 φορολογούμενοι στη Δράμα για να πάρουν με καθυστέρηση 1.001 ημερών, 4,579 εκατ. ευρώ επιστροφές Φ.Π.Α. από την εφορία του Νομού.

Στον αντίποδα, σε 56 μόλις ημέρες η εφορία Σερρών πλήρωσε ΦΠΑ 651.173 ευρώ!

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τις τραγικές καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ κυρίως για τις εταιρίες που ασχολούνται με το εξαγωγικό εμπόριο, είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία απέστειλαν βάσει υποχρέωσης την οποία είχαν όλες οι εφορίες της χώρας και στα οποία αναλύονται: τα ποσά από τις επιστροφές που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο μέσος χρόνος αναμονής σε ημέρες , ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί κ.ά.

Ουσιαστικά τα δεδομένα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αυστηρές παρατηρήσεις που κατά καιρούς έχει κάνει το ΔΝΤ για το «καυτό» αυτό πρόβλημα. Όσο ο έλεγχος των αιτήσεων επιστροφής του ΦΠΑ προχωρεί με αργούς ρυθμούς άλλο τόσο θα καθυστερεί και η προοπτική της ανάπτυξης, που λόγω της έλλειψης του ρευστού από την πλευρά του δημοσίου άλλα επενδυτικά εργαλεία όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ αδυνατούν να συμβάλλουν σε αυτή.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

-Στο 1,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά από τον ΦΠΑ που καλείται να επιστρέψει το δημόσιο.

-Οι επιχειρήσεις που περιμένουν επιστροφές φόρου ανέρχονται σε 7.800.

-Οι 5.310 εταιρίες έχουν αναμονή μεγαλύτερη των 120 ημερών.

-Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έκανε το υπουργείο Οικονομικών για να επιστρέψει ποσά από φόρους πουν δεν του ανήκουν είναι 1.126 μέρες. Και το πιο σύντομο 56 ημέρες.

-Τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου θα πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα η Δ.Ο.Υ ΦΑΕΕ Αθηνών που θα πρέπει να αποδώσει 377,7 εκατ. ευρώ σε 892 φυσικά πρόσωπα, με καθυστέρηση τουλάχιστον 451 ημερών .

-Μεγάλες επιστροφές 102,1 εκατ. ευρώ έχει και η ΦΑΕ Πειραιά σε 551 δικαιούχους.

-Στη Δ.Ο.Υ πλοίων Πειραιά έχουν υποβληθεί οι περισσότερες αιτήσεις επιστροφής. Ανέρχονται στις 1.480 που θα μοιραστούν επιστροφές 30,57 εκατ. ευρώ, με χρόνο αναμονής τουλάχιστον 462 ημερών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v