ΕΣΕΕ: Προτείνει συμβιβασμό για τις Κυριακές

Σε επιστολή της προς τον Κ. Χατζηδάκη, την οποία κοινοποίησε στον Σαμαρά, η ΕΣΕΕ ζητά να αποσυρθεί η διάταξη για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Τι αντιπροτείνει.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΣΕΕ: Προτείνει συμβιβασμό για τις Κυριακές

Σε έναν πολιτικό ελιγμό, προκειμένου να αμβλυνθεί η κόντρα της με το υπουργείο Ανάπτυξης και να βρεθεί η χρυσή τομή σε ότι αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προχώρησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, την οποία κοινοποίησε και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ΕΣΕΕ ζητά για μια ακόμη φορά να αποσυρθεί η διάταξη για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ τάσσεται υπέρ της διευρυμένης λειτουργίας καταστημάτων σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές αλλά και για όσα βρίσκονται σε λιμενικές ζώνες.

Κίνηση η οποία μεταφράζεται από παράγοντες της αγοράς, αφενός ως "καλής θέλησης" από πλευράς των εμπόρων και αφετέρου ως μια προσπάθεια της ΕΣΕΕ να αποφευχθεί ένα ατύχημα αυτή τη φορά στα έδρανα της Βουλής, όπου η Ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει το σχέδιο νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα στο οποίο περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Πλέον η «μπάλα» βρίσκεται στην περιοχή του υπουργείου Ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η πολιτική του ηγεσία είναι διατεθειμένη να ασπαστεί τη νέα βελτιωμένη πρόταση της ΕΣΕΕ ή αν θα εξακολουθήσει να πορεύεται στην ίδια αμετακίνητη γραμμή, για την προαιρετική λειτουργία όλων των μικρών – μεσαίων καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο.

Στην περίπτωση που επιλέξει τη σκληρή γραμμή τότε δεν αποκλείεται να έχουμε έναν νέο μίνι πολιτικό καύσωνα αυτή τη φορά μέσα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι ένα εκ των δύο πλέον κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ότι θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Στην επιστολή της η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει την αντίθεσή της για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Ωστόσο καλεί το υπουργείο να αξιοποιήσει το ισχύον άρθρο 42 ν. 1892/1990 που αφορά στις τουριστικές περιοχές, και να το επεκτείνει στις παραθεριστικές περιοχές και τις λιμενικές ζώνες. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι, με απόφαση του οικείου νομάρχη, μετά την εισαγωγή του Καλλικράτη, ασκείται σήμερα από τον Αντιπεριφερειάρχη, μπορεί να επιτρέπεται η επέκταση του ωραρίου τις καθημερινές και η λειτουργία την Κυριακή καθώς και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές δήμων και κοινοτήτων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί τόποι.

Ειδική αναφορά η ΕΣΕΕ κάνει και στην πρόσφατη απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με την οποία επιτρέπεται για καθορισμένο χρονικό διάστημα η επέκταση του ωραρίου και το άνοιγμα τις Κυριακές συγκεκριμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε ένα καθαρά τουριστικό νομό.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η εν λόγω απόφαση θα παράξει πολύ καλύτερα αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό του τι σημαίνει «τουριστική περιοχή» από τα πεπαλαιωμένα νομοθετικά διατάγματα (ΝΔ 180/1946, ΒΔ 436/1971 κ.λπ.).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v