Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ:Προβληματίζει η πορεία των αποκρατικοποιήσεων

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν εντός Ιουλίου οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-τρόικας ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση επαναλαμβάνει ο D. Lipton του ΔΝΤ. Προβληματισμός για τις αποκρατικοποιήσεις. Αναζητείται λύση στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού.

ΔΝΤ:Προβληματίζει η πορεία των αποκρατικοποιήσεων

Σε έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση προς την Ελλάδα προχώρησαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα αλλά και του δημοσιεύματος των Financial Times ότι το Ταμείο προτίθεται να σταματήσει να χορηγεί δόσεις στη χώρα αν δεν καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η άρνηση κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν λήξεις ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρεται: "Η επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται. Η αποστολή που αποχώρησε την Τετάρτη έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη του μήνα. Η προτεραιότητα παραμένει, οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που απαιτούνται βάσει του προγράμματος. Εάν η επιθεώρηση ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα ανακύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη έως τα τέλη Ιουλίου του 2014".

Ανάλογη θέση πήρε και ο επικεφαλής του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. "Δεν υπάρχει κανένα κενό χρηματοδότησης, το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο", τόνισε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο αναφορικά με την πορεία των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. "Είναι μεγίστης σημασίας η τρόικα να μπορέσει να ολοκληρώσει την αναθεώρησή της μέχρι το τέλος Ιουλίου", υπογράμμισε.

Κάλεσμα στους πολιτικούς αρχηγούς να επιδείξουν υπευθυνότητα απηύθυνε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. "Κάνω έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των Ελλήνων πολιτικών ηγετών για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης", δήλωσε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο."Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι γρήγορες", τόνισε, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τον έναν χρόνο πολιτικής σταθερότητας.

Όπως είναι προφανές, στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, η πιθανότητα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα φάνταζε απίθανη, ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν αν δεν βρισκόταν λύση στην Αθήνα.

Lipton: Πρώιμη η συζήτηση για χρηματοδοτικό κενό

Είναι πρώιμο να μιλά κανείς για αναστολή των πληρωμών στην Ελλάδα δήλωσε στο CNBC ο David Lipton, ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Το θέμα είναι πρώιμο. Είμαστε ακόμη σε συζητήσεις με την Ελλάδα. Με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από τα τέλη Ιουλίου, υπάρχει χρηματοδότηση για το επόμενο έτος».

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Financial Times που κάνει λόγο για απροθυμία των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν, ο κ. Lipton δήλωσε: «Οι κεντρικές τράπεζες θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Έχουν διατυπώσει δεσμεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουν την Ελλάδα και είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι θα υλοποιήσουν αυτές τις δεσμεύσεις».

Τόνισε ότι η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο, συμπληρώνοντας ότι ένα θέμα προβληματισμού είναι η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. «Δουλειά μας είναι να παλέψουμε την κρίση. Και πρέπει να κάνουμε ανελέητη επαναξιολόγηση όσων κάνουμε. Το κάνουμε κατά περιόδους. Δεν θέλουμε να επικρίνουμε κάποιον», καταλήγει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v