Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ασφαλιστική αγορά την επόμενη 5ετία

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως στόχος ως το 2020 είναι η αγορά από 4,3 δισ. ευρώ να φτάσει τα 10,2 δισ. και το ποσοστό διείσδυσης ως μέρος του ΑΕΠ από 2,5% να φτάσει στο 4,5%.

Η ασφαλιστική αγορά την επόμενη 5ετία

Με τίτλο «η ασφαλιστική αγορά την επόμενη 5ετία» και εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εταιρειών, το Insurance Money Conference 2013 το οποίο διεξήχθη χθες και ανέδειξε τη σημασία παροχής κινήτρων ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει τα κενά που αφήνει την ολοένα συρρικνούμενη κοινωνική ασφάλιση.

Το συνέδριο άνοιξε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμιστικών αλλαγών και στην ασφαλιστική αγορά. Επισήμανε την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «οι ελληνικές τράπεζες να απέχουν από ασφαλιστικές δραστηριότητες μέσω θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών», ενώ τόνισε πως «πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των μεταρρυθμίσεων ή της ακινησίας».

Δεύτερος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης. Αναφέρθηκε στο θέμα που θα αποτελέσει το κορυφαίο μελλοντικό πεδίο δράσης για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα επαγγελματικά ταμεία και τις ιδιωτικές συντάξεις.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO, Eurolife ERB, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου περιέγραψε την εικόνα που μπορεί να έχει η ασφαλιστική αγορά το 2020, δηλώνοντας πως «στόχος είναι η αγορά από 4,3 δισ. ευρώ να φτάσει τα 10,2 δισ. και το ποσοστό διείσδυσης ως μέρος του ΑΕΠ από 2,5% να φτάσει στο 4,5%».

Στη συνέχεια η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, συμπλήρωσε πως «σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες πλέον για την προώθηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρώπη Ασφαλιστική, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, υπογράμμισε ότι "για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση των θέσεων της Ένωσης η Επιτροπή αποφάσισε να βρεθεί πιο κοντά σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως η Insurance Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι αντίστοιχες Ενώσεις του εξωτερικού, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών – η BIPAR".

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ, επισήμανε στην ομιλία του τη σημασία που έχει για την ασφαλιστική αγορά αυτή η χρονική συγκυρία, καθώς «μπορεί η ιδιωτική ασφάλιση να αποτελέσει ένα δίχτυ ασφάλειας για τους πολίτες», ενώ ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πρόεδρος, International Life A.E.A.Z. και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά παρουσίασε τις δύο προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η πολιτεία για να διευρυνθεί το πεδίο δράσης της ασφαλιστικής αγοράς:

α) τη θέσπιση ενός «Νέου Πρότυπου Αποταμίευσης», το οποίο θα επιτρέπει τον ατομικό-οικογενειακό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό για περιόδους άνω των 60 ετών (40 χρόνια συσσώρευσης κεφαλαίων, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε μηνιαία συνταξιοδοτική παροχή) και

β) τη θέσπιση Εγγυητικών Κεφαλαίων, για περιπτώσεις πτωχεύσεων ασφαλιστικών φορέων. Τα pension funds δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς εγγυητικά κεφάλαια.

Το συνέδριο περιελάμβανε και τέσσερα πάνελ συζητήσεων με τις ακόλουθες θεματικές:

• Επαγγελματικά Ταμεία και Ιδιωτική Σύνταξη: Νέες προοπτικές

• R&D: Νέα προϊόντα στους κλάδους Υγείας, Αυτοκινήτου, Σύνταξης, Διαχείρισης Κεφαλαίων

• Εξωστρέφεια και Συνεργασίες – Ο σημαντικός ρόλος της αντασφάλισης

• Ασφαλιστική απάτη: Κόστος αντιμετώπισης έναντι κόστους μη αντιμετώπισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v