Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις στον... αέρα για τη νέα ΕΡΤ

Το απόγευμα η νέα συνάντηση των τριών. Τι είπαν Βενιζέλος-Κουβέλης μετά το τετ α τετ στη Βουλή. Υψηλοί τόνοι, αλλά και προσπάθειες συμβιβαστικής λύσης. Οι διαφωνίες για το «μεταβατικό» στάδιο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τα σενάρια. Φόβοι για εκλογές.

Τρεις στον... αέρα για τη νέα ΕΡΤ

Μία ακόμα καυτή συνάντηση αναμένεται στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στις 18:00 καθώς οι ώρες που κύλησαν από το προηγούμενο ραντεβού δεν στάθηκαν ικανές να αποφορτίσουν το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Αντιθέτως, οι εντάσεις οξύνθηκαν με αφορμή το γεγονός ότι το μαύρο παραμένει στις συχνότητες της ΕΡΤ. Το κλίμα βάρυνε και από τους ελέγχους της τρόικας, από τους οποίους προέκυψαν νέα προβλήματα (ΕΟΠΥΥ), που προκαλούν επιπλέον πονοκέφαλο.

Οι Βενιζέλος - Κουβέλης συναντήθηκαν νωρίτερα στη Βουλή για να καθορίσουν τη στάση τους πριν κατευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Σαμαρά. Εξερχόμενος από το γραφείο του κ. Κουβέλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν λακωνικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «κάναμε μία συνεννόηση». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς είπε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα ενδεχόμενα που υπάρχουν».

Xθες υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Βενιζέλου σε μια προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της ΕΡΤ, και ειδικότερα τα ζητήματα που ανέκυψαν από τις διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να επιτίθεται στην κυβέρνηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει να μεταβεί στο ραδιομέγαρο σήμερα το απόγευμα, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη το ραντεβού των τριών αρχηγών. 

Η πρόταση

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διαβάζουν... ανάποδα από το Μαξίμου την απόφαση του ΣτΕ και ζητούν να ανοίξει η ΕΡΤ αμέσως με το υπάρχον προσωπικό, ενώ αντίθετα ο πρωθυπουργός αρνείται να βάλει τέλος στη μεγαλύτερη μεταρρύθμισή του.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το νέο σχήμα να υπάγεται στο ΥΠΟΙΚ, σε αρμόδια διεύθυνση. Θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν θέλουν, μπορούν να τοποθετήσουν δικά τους στελέχη.

Το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται σενάρια που θα δώσουν διέξοδο στην κυβέρνηση χωρίς να ανατρέψουν το τετελεσμένο της απόλυσης άνω των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρόταση που τέθηκε αφορά την απόλυση, αλλά και την επαναπρόσληψη εργαζομένων της ΕΡΤ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας.

Το προσωπικό στη νέα ΕΡΤ αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 50%. Εκτος θα βρεθούν 300 άτομα που δούλευαν στα μουσικά σύνολα και στη ραδιοτηλεόραση αλλά και όσοι έχουν δεύτερη απασχόληση, συνολικά περί τα 500 άτομα. Αλλωστε το Μαξίμου επιθυμεί το νέο σχήμα να μην έχει πάνω από 1.100 - 1.200 άτομα. Οσοι μείνουν

Χθες κυκλοφόρησε και ένα ακόμα εναλλακτικό ενδεχόμενο, αυτό της πρόσληψης ολιγάριθμου προσωπικού το οποίο θα παρήγαγε πρόγραμμα μέχρι το άνοιγμα του νέου φορέα. Η είδηση αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους κυβερνητικούς εταίρους.

«Απολυμένοι» οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ

Χαρακτηριστικό των εντάσεων στη συγκυβέρνηση είναι το γεγονός πως η χθεσινή μέρα αναλώθηκε με αντεγκλήσεις αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ. Πηγές του Συμβουλίου της Επικρατείας σημείωναν ότι η απόφαση για την επόμενη ημέρα της ΕΡΤ είναι αμιγώς πολιτική και ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή θεωρούνται απολυμένοι.

Βάσει αυτού, οι κ. Στουρνάρας και Κεδίκογλου αναμένεται να αποφασίσουν για το αν η νέα ΕΡΤ θα λειτουργήσει με επαναπρόσληψη μέρους του απολυμένου προσωπικού της ή με μετακινήσεις από άλλους δημόσιους φορείς. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣτΕ έσπευσε με ανακοίνωση του να διαψεύσει ότι στον ίδιο ανήκουν οι συγκεκριμένες διευκρινήσεις και τις απέδωσε σε νομικούς κύκλους.

Η αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ήταν άμεση. Η τελευταία σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άμεσα εκτελεστή. Έπρεπε ήδη από χθες να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση». Έκανε μάλιστα λόγο και για παράνομη ενέργεια από την κυβέρνηση που δεν εκτέλεσε την προσωρινή διαταγή.

Σε σκληρό τόνο και το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε: «Προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν 'συμμόρφωσης' στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στη διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v