Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Απολυμένοι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ

Νέες συμβάσεις θα υπογράψουν όσοι εργαστούν στο μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης διευκρινίζει το ΣτΕ. Οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι θεωρούνται απολυμένοι. "Δικαιολογημένη" η καθυστέρηση στην λειτουργία. Τι περιθώρια αφήνει.

ΣτΕ: Απολυμένοι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ

Αμιγώς πολιτική είναι πλέον η απόφαση για την "επόμενη ημέρα" στην ΕΡΤ καθώς μετά την προσωρινή απόφαση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος η ΕΡΤ ΑΕ παραμένει καταργηθείς ο φορέας και οι εργαζόμενοι σε αυτόν θεωρούνται απολυμένοι και δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με νέες διευκρινίσεις προερχόμενες από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι εργαζόμενοι στο νέο, μεταβατικό , σχήμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κρίση του κ. Μενουδάκου, αρμόδιοι να λύσουν τα θέματα που αφορούν στην επαναλειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης είναι οι υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας.

Βάσει αυτού οι κ. Στουρνάρας και Κεδίκογλου αναμένεται να αποφασίσουν για το αν η "νέα ΕΡΤ" θα λειτουργήσει με επαναπρόσληψη μέρους του απολυμένου προσωπικού της ή αν θα γίνουν μετακινήσεις από άλλους δημόσιους φορείς. Επίσης άγνωστο παραμένει ακόμη το εύρος των προσλήψεων, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για 200 άτομα που θα λειτουργήσουν το σύνολο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης δηλαδή, ΕΤ1-ΕΡΤ-ΕΡΤ3, ραδιόφωνα, κ.λπ.
Ως προς τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στην «Ραδιοτηλεόραση», το τί μελλει γενέσθαι θα καθοριστεί από τον διαχειριστή που θα οριστεί από τους δυο συναρμόδιους υπουργούς.

Παράλληλα, βάσει της απόφασης οι κ. Κεδίκογλου και Στουρνάρας θα πρέπει άμεσα να ορίσουν διαχειριστή ο οποίος θα ξεκινήσεις τις διαδικασίες για την λειτουργία της νέας κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν γίνει προτάσεις σε δύο πρώην ανώτερους δικαστικούς και έναν καθηγητή πανεπιστημίου οι οποίοι ωστόσο φέρονται να ήταν αρνητικοί.

Ως προς την καθυστέρηση στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ , αρμόδιες πηγές από το ΣτΕ διευκρίνιζαν ότι είναι εν μέρει δικαιολογημένη καθώς η απόφαση εκδόθηκε χθες και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπομπή της ΕΡΤ είναι η εύρευση του προσωπικού. Ως προς το ενδεχόμενο και νέας προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΣτΕ για μή εφαρμογή της απόφασης του κ. Μενουδάκου, αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ θα εξετάσει το ζήτημα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί το θέμα στον εισαγγελέα.

Για τις παραπάνω πληροφορίες πάντως, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδακος δήλωσε ότι "δεν δόθηκαν από τον ίδιον οδηγίες ως προς τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής και ότι τα σχόλια και οι διευκρινίσεις που διατυπώνονται σχετικά με αυτήν δεν προέρχονται από τον ίδιο, αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς ή νομικούς κύκλους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v