Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος κύκλος ελέγχων στα εμβάσματα εξωτερικού

Στο ΚΕΦΟΜΕΠ ο έλεγχος των φορολογούμενων που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό. Πόσοι δικαιολόγησαν τα ποσά και πόσοι δεν εμφανίστηκαν. Συνολικά 8.500 είχαν πτωχεύσει ή... απεβίωσαν.

Νέος κύκλος ελέγχων στα εμβάσματα εξωτερικού

Στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) περνάνε με μεγάλη καθυστέρηση οι υποθέσεις όσων έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 50.000 ευρώ την τριετία 2009-2011.

Το ΚΕΦΟΜΕΠ καθίσταται αρμόδιο για τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων, καθώς και για την περαιτέρω διαδικασία επίλυσης των φορολογικών διαφορών και βεβαίωσης των πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων, τελών, εισφορών και προστίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική λίστα περιλάμβανε 54.000 πρόσωπα που έστειλαν εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ την περίοδο 2009 - 2011. Από τον αριθμό αυτό το υπουργείο Οικονομικών ξεχώρισε 24.710 περιπτώσεις με «προβληματικό» «πόθεν έσχες» και για εμβάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ. 

Στα συγκεκριμένα πρόσωπα δόθηκε η δυνατότητα να δικαιολογήσουν τις διαφορές μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και ποσών των εμβασμάτων, υποβάλλοντας συμπληρωματικές δηλώσεις. Από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε ότι 13.701 φορολογούμενοι (55% του συνόλου) υπέβαλαν πρόσθετα στοιχεία, είτε αποκαλύπτοντας εισοδήματα που δεν είχαν προηγουμένως δηλωθεί, είτε δικαιολογώντας τις διαφορές που είχαν εντοπιστεί, επικαλούμενοι κέρδη από μετοχές, τόκους καταθέσεων, κληρονομιές ή δωρεές από λίστες γάμου.

Επίσης, περίπου 8.500 ήταν οι επιστολές που επεστράφησαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς οι παραλήπτες απεδείχθη ότι ήταν επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει ή φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει.

Ταυτόχρονα, 2.500 δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v