Aegean-OA: Στις 3/09 αποφασίζει η ΕΕ για το deal

Η απόφαση της ΕΕ για προτεινόμενη εξαγορά από την Aegean της Olympic θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το αν η Επιτροπή προτίθεται να συνεχίσει την εφαρμογή των πολιτικών της περί ανταγωνισμού στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Aegean-OA: Στις 3/09 αποφασίζει η ΕΕ για το deal

Η οικονομική κρίση που εδώ και χρόνια πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες ενδεχομένως να αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα προκειμένου, αυτή την φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την προτεινόμενη εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines.

Την θέση ότι η πενταετής κρίση στην οποία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες δικαιολογεί μια χαλάρωση της αυστηρότητας με την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει τις συγχωνεύσεις υποστήριζε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, το οποίο φιλοξένησε και δηλώσεις στελεχών των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση της ΕΕ για προτεινόμενη εξαγορά από την Aegean της Olympic θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το αν η Επιτροπή προτίθεται να συνεχίσει την εφαρμογή των πολιτικών της περί ανταγωνισμού στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα της ύφεσης στη Νότια Ευρώπη.

Επίσης αναφορά γίνονταν και στην προ μηνών απόρριψη του αιτήματος συγχώνευσης των ιρλανδικών εταιρειών Ryanair και Aer Lingus, που, επίσης, επιχειρούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Στις 3 του Σεπτέμβρη τα σπουδαία

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου, καθώς δόθηκε παράταση στην διαδικασία προκειμένου η Επιτροπή να μελετήσει διεξοδικότερα και τις προτάσεις της Aegean η οποία αποδέχθηκε να εγκαταλείψει ορισμένες slots σε ελληνικά αεροδρόμια προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα δραστηριοποίησης των ανταγωνιστών της.

Παράλληλα η εταιρεία έχει δεσμευθεί και για διατήρηση των τιμών στα υφιστάμενα επίπεδα, τα οποία είναι μειωμένα κατά περίπου 30% σε σχέση με λίγα χρόνια νωρίτερα. Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών εκτιμούν ότι η ΕΕ έχει πλέον στα χέρια της αρκετές διασφαλίσεις πως μια έγκριση της προτεινόμενης συμφωνίας δεν θα προκαλέσει πρόβλημα ανταγωνισμού στην ελληνική αεροπορική αγορά, ενώ, ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα είναι η ζημιογόνος λειτουργία των δύο εταιρειών παρά τις επιχειρήσεις αναδιάρθρωσης της λειτουργίας τους που έχει γίνει.

Περιορίζει την παρουσία της στην Ελλάδα η Cyprus

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η έντονη δραστηριοποίηση της Cyprus Airways τον τελευταίο χρόνο στην ελληνική αγορά και η απόκτηση, σε μικρό χρονικό διάστημα, σημαντικού μεριδίου αγοράς είχε αποτελέσει ένα σημαντικό επιχείρημα από την πλευρά των δύο εταιρειών ότι η θέση τους στην ελληνική αγορά δεν είναι μονοπωλιακή.

Ωστόσο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της εταιρείας που προχώρησε σε περικοπές δρομολογίων στην ελληνική αγορά «αδυνατίζουν» το επιχείρημα αυτό. Ενδεικτικό της συρρίκνωσης της παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως χθες η εταιρεία έκανε γνωστό το ότι από την 1η Ιουλίου «κόβει» τα δρομολόγια εσωτερικού:
-Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα
-Αθήνα – Ηράκλειο – Αθήνα
-Αθήνα – Ρόδος – Αθήνα

Προσλήψεις για τα δρομολόγια της Μόσχας

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου της τα τελευταία χρόνια η Aegean έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην αγορά εξωτερικού ενισχύοντας τη θέση της με «άνοιγμα» σε νέους προορισμούς, που θεωρούνται κρίσιμοι και για τον ελληνικό τουρισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά της Ρωσίας στην οποία η εταιρεία ενισχύει συνεχώς την παρουσία της. Μάλιστα αυτό το διάστημα βρίσκεται σε αναζήτηση προσωπικού για την στελέχωση των δρομολογίων της στη χώρα. Η εταιρεία για την επέκταση της δραστηριότητά της στη Μόσχα αναζητά στελέχη για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών.

Οι θέσεις για τις οποίες ζητείται προσωπικό καλύπτουν όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της (πωλήσεις, εξυπηρέτηση επιβατών, επίβλεψη υπηρεσιών εδάφους). Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να αποστείλουν τα βιογραφικά τους ως το τέλος του μήνα ενώ, να σημειωθεί, μεταξύ των απαιτούμενων προσόντων περιλαμβάνεται και η γνώση της ρωσικής γλώσσας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σήμερα η Aegean πραγματοποιεί την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v