Ο βελγικός ΔΕΣΦΑ εισέρχεται στον TAP

Η Fluxys αντιστοιχεί στον Ελληνικό ΔΕΣΦΑ και διαχειρίζεται τις υποδομές μεταφοράς αερίου στο Βέλγιο και περίπου 10 διασυνοριακές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Ελέγχει τερματικό υγροποιημένου αερίου στο hub του Zeebrugge.

Ο βελγικός ΔΕΣΦΑ εισέρχεται στον TAP

Την είσοδο της βελγικής Fluxys στον ΤΑΡ, ανακοίνωσε η εταιρεία του αγωγού. Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες μέρες πριν η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, ανακοινώσει τον αγωγό που επιλέγει για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη, θεωρείται δε μια ακόμη θετική ένδειξη υπέρ του ΤΑΡ.

Η συμφωνία ΤΑΡ και Fluxys είναι επί της αρχής, θα ολοκληρωθεί προς το τέλος Αυγούστου και εφ΄όσον τελικά ο αγωγός ΤΑΡ προκριθεί από τους παραγωγούς του αερίου.

Το ποσοστό συμμετοχής του νέου μετόχου δεν ανακοινώθηκε καθώς όπως λένε στο euro2day πηγές του ΤΑΡ, θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ υποψήφιες εταιρείες για είσοδο στην εταιρεία, είναι η ΒΡ και η Socar.

Πάντως η συμμετοχή θα γίνει μέσω της εξαγοράς ποσοστών από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους του ΤΑΡ που είναι η νορβηγική Statoil και η ελβετική Axpo (πρώην EGL).

Τα ποσοστά συμμετοχής σήμερα είναι 42,5% για Statoil και Axpo και 15% για την γερμανική Ε.ΟΝ, καθώς η γερμανική εταιρεία εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο πριν από 2 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες από ελληνικής πλευράς για τον ΤΑΡ, αυτές αφορούν την υπογραφή της συμφωνίας υποδοχής με την Ελληνική Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να δοθούν οι εντολές από τις πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων για το κλείσιμο, κάτι όμως που μάλλον θα καθυστερήσει λόγω της πολιτικής συγκυρίας.

Η Fluxys αντιστοιχεί στον Ελληνικό ΔΕΣΦΑ και διαχειρίζεται τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου στο Βέλγιο και περίπου 10 διασυνοριακές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Ελέγχει τερματικό υγροποιημένου αερίου στο hub του Zeebrugge, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο Loenhout, όπως και το δίκτυο αγωγών μεταφοράς.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2012 ήταν 626 εκατομμύρια ευρώ, με 307 εκατομμύρια EBITDA και 88,8 εκατομμύρια καθαρό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v