«Απαγορευμένη λέξη» οι κάλπες λέει η αγορά

Κάθετα αντίθετοι σε πρόωρες εκλογές δηλώνουν εκπρόσωποι κλάδων της αγοράς. Τα προβλήματα για εμπόριο και τουρισμό. Η "τρικλοποδιά" στις εξαγωγές. Πώς τοποθετούνται απέναντι στην ΕΡΤ και τι ζητούν από τους κυβερνητικούς εταίρους.

«Απαγορευμένη λέξη» οι κάλπες λέει η αγορά

Kάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και φορείς της αγοράς, σημειώνοντας ότι η πολιτική αστάθεια που θα δημιουργηθεί θα ανατρέψει τα σχέδια για το ξεπέρασμα της ύφεσης.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για πορεία προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν έχουν επιδείξει εκείνη τη συνοχή στη συναντίληψη, που θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν και κάποιοι που σημειώνουν ότι η εκτόνωση θα έρθει μέσα από έναν καλό ανασχηματισμό.

Βασίλης Κορκίδης: Εκτόνωση μέσα από έναν καλό ανασχηματισμό

Απαγορευμένες λέξεις όχι μόνο να τις ακούμε αλλά και να τις σκεφτόμαστε είναι για την αγορά κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη οι πρόωρες εκλογές. Σε δηλώσεις που έκανε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει χαρακτηριστικά πως "η αγορά και το ελληνικό εμπόριο θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές είναι απαγορευμένες λέξεις. Δε θέλουμε ούτε να τις ακούμε ούτε να τις σκεφτόμαστε".

Αναφερόμενος στη σημερινή προγραμματισμένη απογευματινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ήτοι με τους κ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, σημειώνει ότι πρέπει να εκτονώσει την πίεση και να ανασχηματίσει το δίλημμα των εκλογών σε όσους τίθεται και από όποιους τίθεται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Η καλύτερη μεταρρύθμιση για τη χώρα", σύμφωνα πάντα με τον κ. Κορκίδη, "είναι ένας επιλεκτικός ποιοτικός και λειτουργικός ανασχηματισμός των υπουργείων". Επίσης συμπληρώνει: "Όσο διατηρείται αυτή η αβεβαιότητα και ο φόβος, και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου κάνει κακό στην αγορά, στην οικονομία και στον τουρισμό, και ακυρώνει όλες τις θυσίες και τις στερήσεις που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Στα δύσκολα ας πάμε όλοι μαζί και όχι σε εκλογές".

Γ. Γραμματίδης: Είναι λυπηρό να γκρεμίζουμε αυτό που ήδη κτίζουμε

Σε δηλώσεις στο Euro2day ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης σημειώνει: "Η πολιτική αστάθεια είναι το τελευταίο που θα επιζητούσαμε γιατί θα ανατρέψει τα σχέδια για ξεπέρασμα της ύφεσης. Το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Είναι μια άσκηση πολύ δύσκολη, που στην ουσία θα αποτελέσει ανάσχεση στο υπάρχον κλίμα". Επισημαίνει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την οποία όπως τονίζει δεν θέλει κανείς, είναι μια πορεία προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός, δημιουργεί ανασφάλεια και κάτω από ένα τέτοιο κλίμα όλες οι προσπάθειες για να προσελκύσουμε επενδύσεις ακυρώνονται. Αυτοαναιρούμαστε στην ουσία, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επίσης τονίζει: "Σε μια εποχή όπου η πολυκομματική κυβέρνηση προσπαθούσε να κάνει μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα και κατεύθυνση, κατά την οποία προσπαθούσαμε να βάλουμε τα δημοσιονομικά μας σε τάξη, η πολιτική αστάθεια είναι το τελευταίο που θα επιζητούσαμε γιατί θα ανατρέψει τα σχέδια για ξεπέρασμα της ύφεσης". Ακόμα τονίζει: "Το γεγονός ότι πρόσφατα αναβαθμίστηκε η χώρα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης κινδυνεύει και πάλι να ανατραπεί και αυτό είναι λυπηρό γιατί αποτελεί απόκτημα βασισμένο στις θυσίες του ελληνικού λαού".

Ειδική αναφορά κάνει και στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου, διερωτώμενος πώς η χώρα θα ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση με τι κυβέρνηση και με ποιον πρωθυπουργό.

Σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ, σημειώνει: "Λυπούμαι που ένα μεμονωμένο θέμα σοβαρό μεν για την τύχη 2.500 ανθρώπων, αλλά μεμονωμένο στο σύνολο της προσπάθειας για μεταρρύθμιση, μας κάνει να ξεχνάμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους, που σαφέστατα θα πληθύνουν σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας". Και επισημαίνει: "Είναι λυπηρό να γκρεμίζουμε αυτό που ήδη κτίζουμε".

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο θέμα της ΕΡΤ, αν και χαρακτηρίζει απολύτως ορθολογικά σωστή την κίνηση στο να αναμορφωθεί και να ανασυγκροτηθεί η δημόσια τηλεόραση, της έλειπαν, όπως λέει, δύο στοιχεία: "Δεν υπήρχε έτοιμο βιώσιμο εναλλακτικό σενάριο και έγινε κατά τρόπο επικοινωνιακά απαράδεκτο". Συμπληρώνει πάντως ότι η ΕΡΤ υπήρξε η αφορμή, δεν ήταν η αιτία. Η αιτία κατά τον ίδιο βρίσκεται στο γεγονός ότι τα τρία κόμματα δεν έχουν επιδείξει εκείνη τη συνοχή στη συναντίληψη που θα οδηγούσε σε μεταρρυθμίσεις.

Τι όμως περιμένει η αγορά από την τρικομματική κυβέρνηση; Κατά τον κ. Γραμματίδη "θα περιμέναμε από μια πολυκομματική κυβέρνηση επιτάχυνση στη λήψη δύσκολων αποφάσεων. Περιμέναμε μεγαλύτερη ανοχή και έναν μεγαλύτερο ορθολογισμό και σίγουρα θα έπρεπε να βάλουν το πολιτικό συμφέρον κάτω από το εθνικό. Αυτό επιτάσσει ο ελληνικός λαός. Κανείς σήμερα δεν θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες γιατί είναι μια πορεία προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός".

Χρ. Σακελλαρίδη: Πρόωρες εκλογές θα επαναφέρουν το σκηνικό αβεβαιότητας

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε δηλώσεις της στο Euro2day.gr, σημειώνει: "Η πιθανότητα προκήρυξης εκλογών θα επαναφέρει ένα σκηνικό αβεβαιότητας γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα επιβαρύνει δυσανάλογα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας".

Επίσης σημειώνει πως "διαιρέσεις, αστάθεια και αβεβαιότητα, που μοιάζουν σε συνεχή start and stop, δεν ευνοούν την επανεκκίνηση (restart) της ανάκαμψης, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στο sudden stop (ξαφνική στάση) των εξωστρεφών προσπαθειών για εκατοντάδες εξωστρεφείς επιχειρήσεις και του ενδιαφέροντος για επενδύσεις από το εξωτερικό".

Η ίδια τονίζει ότι μια νέα περίοδος πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας θα έχει ακόμη πιο σωρευτικές συνέπειες σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις ελληνικές εξαγωγές. Τονίζει ότι "θα πρέπει όλοι μας να καταστήσουμε «ένυδρον το πολυδίψιον Άργος» και όχι να αποτρέψουμε φαινόμενα άντλησης «εις τον τετριμμένο πίθο των Δαναΐδων»".

Επισημαίνει παράλληλα ότι "η πρόσφατη Ιστορία έχει δείξει ότι κάθε συμβάν που προϊδεάζει κλίμα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα έχει άμεσο αντίκτυπο στις εξαγωγές και συνολικά στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Πιο πρόσφατο ήταν το παράδειγμα του περασμένου Μαρτίου, όπου τα γεγονότα της Κύπρου συνετέλεσαν σε ανακοπή του ανοδικού σερί των ελληνικών εξαγωγών και στην άσκηση ισχυρών πιέσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 7,8%.

Τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνονται και από τις υποχωρήσεις των εξαγωγών που καταγράφηκαν σε όλους τους μήνες πριν ή κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων τα προηγούμενα χρόνια, όπως άλλωστε συνέβη και τους μήνες πριν από τα κρίσιμα Συμβούλια της Ε.Ε., όπου συζητούνταν το θέμα της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2011. Μια επανάληψη ίδιων φαινομένων ή ακόμη περισσότερο μία νέα περίοδος πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας θα έχει ακόμη πιο σωρευτικές συνέπειες σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις ελληνικές εξαγωγές".

Λέει παράλληλα ότι "την ώρα που υπεγράφη η συμφωνία εγγυήσεων ελληνικών τραπεζών, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), με τη συμμετοχή διεθνών κολοσσών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μετά την ανοδική αντίδραση των εξαγωγών στις πιέσεις του Μαρτίου και εν όψει της προκήρυξης ειδικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, η πιθανότητα προκήρυξης εκλογών θα επαναφέρει ένα σκηνικό αβεβαιότητας γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα επιβαρύνει δυσανάλογα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας".

Είναι πάγια η θέση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, συμπληρώνει η πρόεδρος του ΠΣΕ, περί συνολικής και εθνικής συστράτευσης γύρω από το όραμα της εξωστρέφειας, όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, που πρεσβεύουν την πρόοδο, την εξέλιξη και την ανάπτυξη. "Το 2013 έχει χαρακτηριστεί από τον ΠΣΕ χρονιά-ορόσημο, το έτος κεφαλαιοποίησης των θυσιών και των προσπαθειών που κατεβλήθησαν από εκατομμύρια Έλληνες και η απαρχή της εδραίωσης της συναίνεσης για το γενικό συμφέρον της χώρας", αναφέρει η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v