Πρέσινγκ για λύση με "ανοιχτή" ΕΡΤ

Συνεχίζονται, χωρίς όμως ορατό αποτέλεσμα ακόμα, οι διαβουλεύσεις για την κρατική τηλεόραση. Εμμένουν σε ανοικτή ΕΡΤ Βενιζέλος - Κουβέλης. Απορρίπτουν τη "μέση" λύση. Απεύχονται όλοι τις εκλογές. Παρεμβάσεις από Παπούλια και Σουλτς υπερ "ανοιχτής" ΕΡΤ.

Πρέσινγκ για λύση με ανοιχτή ΕΡΤ

Καυτό το σαββατοκύριακο για την συγκυβέρνηση, με τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα της κρατικής τηλεόρασης να συνεχίζονται, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης των τριών εταίρων, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ τη Δευτέρα.

Όπως φάνηκε και από τις «πυροσβεστικές» κινήσεις του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη την Παρασκευή, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εμμένουν στο αίτημα να επαναλειτουργήσει η συχνότητα της ΕΡΤ, τη στιγμή που διευρύνεται το «κάδρο» των διαμαρτυρόμενων για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι και του μετέφερε την πρόταση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με την προβολή ντοκιμαντέρ ή του αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά και ζήτησε να ανοίξει κανονικά η συχνότητα της ΕΡΤ και να επαναλειτουργήσει με κανονικό πρόγραμμα.

Νωρίτερα ο Δ. Σταμάτης μετέφερε την πρόταση της κυβέρνησης και στη ΔΗΜΑΡ, με τον Φώτη Κουβέλη να επιμένει στην κανονική επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Μπαράζ αντιδράσεων εντός και εκτός

Τη στιγμή που κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το «λουκέτο», με συνεχείς παρεμβάσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και έγκριτα διεθνή δίκτυα και κανάλια, και ο εγχώριος δημοσιογραφικός κόσμος είναι «στα κάγκελα» με τα συνδικάτα να προκηρύσσουν απεργία έως την Τρίτη (!), ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τόσο η επιστολή του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σούλτς προς τον πρωθυπουργό, όσο και οι διαρροές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο Μ. Σούλτς σε επιστολή του, εκφράζει την λύπη και την έκπληξή του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κ. Παπούλιας θεωρεί ότι «η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την κρατική τηλεόραση εν λειτουργία και αυτό θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο».

Ορόσημο η συνάντηση της Δευτέρας

Στην παρούσα φάση πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται διατεθειμένο να συζητήσει το ενδεχόμενο να ανοίξει η δημόσια τηλεόραση και στη συνέχεια να συζητηθούν τα σχέδια για την αναδιοργάνωση.

Από το Μαξίμου δεν έγινε κανένα απολύτως σχόλιο για τις δηλώσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν έως το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί μία ακόμη φορά για το θέμα της ΕΡΤ με την ομιλία που θα κάνει την Κυριακή το πρωί στο Ναύπλιο στο πλαίσιο των προσυνεδρίων της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο «λουκέτο». Οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να μιλήσουν για το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρή κρίση που θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες. Εκτιμούν, όμως, πως αυτή τη στιγμή η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τριβές και εντός των κοινοβουλευτικών τους κομμάτων λόγω της στάσης που τήρησαν, όταν ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να κλείσει η ΕΡΤ.

Ήδη στο επιτελείο του επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν στους δύο κυβερνητικούς του εταίρους –προτάσεις, όμως, που σε κάθε περίπτωση, θα υλοποιηθούν χωρίς να αλλάξει κάτι ως προς το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Οι ίδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο συμβάσεων μικρής διάρκειας για μερίδα του προσωπικού ώστε να ανοίξει προσωρινά εκ νέου. Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει στον κ. Σαμαρά αφορούν στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα –όχι ενημερωτικό– προκειμένου να σπάσει το «μαύρο» για το οποίο έχουν εκφράσει έντονες διαφωνίες οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης. Πρόγραμμα που θα καλύπτεται κυρίως από ταινίες και ντοκιμαντέρ έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος του κ. Σαμαρά είναι έως τη Δευτέρα το απόγευμα να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για το πότε θα ανέβει στον «αέρα» η νέα ΕΡΤ, αν και το εγχείρημα του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κάθε άλλο παρά εύκολα μπορεί να υπηρετηθεί, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα «τρέξει» το project για το νέο φορέα.

Τη Δευτέρα και οι αποφάσεις του ΣτΕ

Την Δευτέρα ή την προσεχή Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποφανθεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος εάν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή με την οποία θα «παγώνει» προσωρινά την από 11.6.2013 απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ.

Ο κ. Μενουδάκος θα εξετάσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης που βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η «Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και ο πρόεδρος της Παναγιώτης Καλφαγιάννης, και ζητούν να ακυρωθεί και ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για κατάργηση της ΕΡΤ, όπως και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον κ. Μενουδάκο με την οποία προσωρινά να αναστέλλει την εν λόγω απόφαση μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί του αιτήματος αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v