Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gazprom: Θα εξετάσει συμμετοχή σε νέο διαγωνισμό (upd)

Σε περίπτωση προκήρυξης νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η Γκαζπρόμ θα μελετήσει λεπτομερώς όλες τις προϋποθέσεις και κατόπιν τούτου θα λάβει την απόφασή της για τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή της σε αυτόν

Gazprom: Θα εξετάσει συμμετοχή σε νέο διαγωνισμό (upd)
Δεν αποκλείει, αλλά ούτε και θεωρεί δεδομένη η Gazprom τη συμμετοχή της σε νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της εταιρείας.

"Σε περίπτωση προκήρυξης νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η Gazprom θα μελετήσει λεπτομερώς όλες τις προϋποθέσεις και κατόπιν τούτου θα λάβει την απόφασή της για τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή της σε αυτόν", δήλωσε πηγή της εταιρείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Tι σημαίνει η θέση της Gazprom

Η τοποθέτηση της ρωσικής εταιρείας, θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της σύμβασης προμήθειας, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, κατά τις χθεσινές (Δευτέρα 10 Ιουνίου) ανακοινώσεις αναφορικά με τη μη συμμετοχή της Gazprom στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρχε απ΄ευθείας σύνδεση των τιμών πώλησης φυσικού αερίου από τη Gazprom προς τη ΔΕΠΑ. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει η συζήτηση για αναδιαπραγμάτευση των όρων της διακρατικής συμφωνίας, να ξεκινούσε μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Αυτό σημαίνει κατ΄αρχήν ότι από τη στιγμή που δεν δόθηκε προσφορά και άρα δεν υπάρχει εξαγορά, δεν θα αλλάξουν και οι όροι πώλησης φυσικού αερίου.

Ο ίδιος πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα επιδιώξει αναδιαπραγμάτευση των όρων. Σύμφωνα εξ άλλου με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, πριν από την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού, θα επιδιωχθεί να λήξει η εκκρεμότητα με τις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου ώστε να είναι ξεκαθαρισμένο το τοπίο για τους νέους υποψήφιους επενδυτές της ΔΕΠΑ, ακόμη και πέραν του 2016 οπότε λήγει η σημερινή διακρατική συμφωνία, εκτελεστής της οποίας είναι η ΔΕΠΑ.

Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι πελάτης της Gazprom, προχώρησαν σε αναδιαπραγμάτευση των τιμών, επιτυγχάνοντας αναδρομικές μειώσεις, μέσω της υποβάθμισης της βαρύτητας των τιμών αργού και προϊόντων πετρελαίου στη φόρμουλα υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου από αγωγούς.

Ήδη η Gazprom έχει καταβάλει το 2012 στους Ευρωπαίους πελάτες της επιστροφές ύψους 3,3 δισ. ευρώ το 2012, ενώ για το 2013 σύμφωνα και με δηλώσεις του Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, θα καταβάλλει επιπλέον 800-900 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις η Gazprom προσήλθε σε διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της μετά από συμφωνία, ενώ σε άλλες όπως στην περίπτωση της γερμανικής Ε.ΟΝ, υπήρξε προσφυγή στη διεθνή διαιτησία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v