Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Καλές τιμές για ΔΕΚΟ, όχι πωλήσεις νησιών

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ αντιτάχθηκε σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα του ευρώ μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής. Μίλησε για την ανάγκη να ιδιωτικοποιηθούν σε καλές τιμές οι ΔΕΚΟ και να μην πουληθούν νησιά.

Γιούνκερ: Καλές τιμές για ΔΕΚΟ, όχι πωλήσεις νησιών

"Μην πουλάτε τα νησιά σας. Εγώ είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά τις δημόσιες επιχειρήσεις να τις πουλήσετε στην τιμή που εσείς θέλετε" αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Στην ομιλία του, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έκανε τη δουλειά της και εφάρμοσε το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι θαυμάζει τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα του ευρώ και ότι ανήκει στην Ευρώπη, ενώ τάχθηκε κατά όσων ήθελαν έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

"Κάποιοι διακαώς αλλά κρυφά επιθυμούσαν να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη" ανέφερε. 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ύβρεις που δέχθηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι λυπάται για τις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών του Βορρά αλλά και ΜΜΕ των χωρών αυτών. “Λυπούμαι, για την υπεροψία τους” υπογράμμισε.

Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι νιώθει περήφανος που δεν γίνεται πλέον συζήτηση για "Grexit" και προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία έχει καλές πιθανότητες να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014. Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές.

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές όταν θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και αφού γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στο πρόγραμμα τις διαπραγματεύεται η Ελλάδα με το Eurogroup, τόνισε.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε χρόνια προβλήματα, δημοσιονομικής κυρίως φύσης και να τονίσει ότι κύριο μέλημα πρέπει να είναι η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

"Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια της, να συνεχίσει όπως έλεγαν και οι δικοί σας ποιητές το κουπί τώρα που ο άνεμος φαίνεται να είναι ούριος και θα βγει νικήτρια" σημείωσε. "Δεν λέω ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, υπάρχει ακόμα ανηφόρα, ωστόσο είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και θα βγούμε από την κρίση" πρόσθεσε.

Η γκουρού οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λάθος δρόμο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αν θέλει να επιβιώσει πρέπει να τις ενώσει κινητήριες δυνάμεις της καθώς είναι πολύ μικρή και έχει χάσει σημαντικό κομμάτι από την οικονομική της ισχύ, υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ.

Οπως είπε κάποιοι μπορεί να πίστεψαν ότι θα είναι κυρίαρχοι ως έθνη. Αυτό όμως κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να γίνει. Διότι οι οικονομίες είναι ισχυρές όταν εντάσσονται σε μια ενιαία αγορά. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί πίστεψε τους γκουρού και έκανε ότι της έλεγαν, μεταξύ αυτών και των τεχνικών γκουρού και των θεσμικών γκουρού, με αποτέλεσμα να χαράξει λάθος πολιτικές, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

"Μας οδήγησαν εν μέρει σε λάθος δρόμο" υπογράμμισε.

Τόνισε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με την ανεργία των νέων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της λαίλαπας, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει απολέσει το 25% του ΑΕΠ της από το 2010 ως σήμερα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v