Πώς θα πάρετε χαμηλότοκο δάνειο έως €800.000

Υφιστάμενες και υπό ίδρυση εταιρείες δικαιούνται δάνεια με επιτόκιο 50% χαμηλότερο από το ισχύον. Τι προβλέπει το πρόγραμμα "Επιχειρηματική Επανεκκίνηση". Ποιοι μπορούν να μετέχουν. Οι "επιλέξιμες" επενδύσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πώς θα πάρετε χαμηλότοκο δάνειο έως €800.000

Δάνεια έως 800.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων και μέχρι 300.000 για κεφάλαιο κίνησης θα μπορούν να λάβουν όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στη Δράση της ΕΤΕΑΝ «ΤΕΠΙΧ – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες.

Σε ότι αφορά στο κόστος των δανείων που θα χορηγηθούν, αυτό είναι χαμηλό. Λόγω της σχέσης συνεπένδυσης μεταξύ Ταμείου και τραπεζών (1:1) και δεδομένου ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας εισφέρονται άτοκα, η επιτοκιακή επιβάρυνση περιορίζεται στο 50% του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού της επιχείρησης.

Τι και πόσο χρηματοδοτείται

Δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων

Το πρώτο υποπρόγραμμα της δράσης, αφορά δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που υπάχθηκαν στον Ν. 3299/2004, που εντάχθηκαν σε άλλα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης καθώς και σχέδια που δεν εντάχτηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και δεν έχουν υλοποιηθεί.

Το ελάχιστο ύψος του δανείου για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και το μέγιστο σε 800.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου ορίζεται κατ' ελάχιστο σε 5 έτη και με μέγιστη διάρκεια 12 χρόνια, ενώ υπάρχει δυνατότητα έντοκης περιόδου χάριτος έως 2 έτη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην διάρκεια του δανείου. Κατά την διάρκεια της περιόδου χάριτος, καταβάλλονται μόνο οι τόκοι.

Δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (ειδικού σκοπού)

Το δεύτερο υποπρόγραμμα της δράσης, αφορά σε δαπάνες που χρηματοδοτούν υποχρεώσεις σχετιζόμενες με τον εμπορικό/συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης, ως μέρος των δραστηριοτήτων της, ιδιαιτέρως δε δαπάνες που σχετίζονται με την δημιουργία ή την επέκταση μιας επιχείρησης ή την ίδρυση. Μεταξύ άλλων επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, μισθολογικό κόστος, αποθεμάτων, γενικών εξόδων κ.τλ.

Το ελάχιστο δάνειο που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και το μέγιστο σε 300.000 ευρώ. Συγκεκριμένα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις το ποσοστό δεν μπορεί να υπερβεί το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους.

Σε νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις το ποσοστό δεν μπορεί να υπερβεί το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.

Οι δαπάνες που θα εξοφληθούν από το χορηγούμενο δάνειο κεφαλαίου κίνησης στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης, σύμφωνα με επιχειρηματικό σχέδιο. Για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις κάθε δαπάνη νοείται ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι 48 μήνες.

Μη επιλέξιμες δαπάνες

• Δαπάνες που χρηματοδοτούν χρηματοικονομικές δραστηριότητες, δραστηριότητες real estate (όχι ως μέρος της παραγωγικής επένδυσης) ή που επιτρέπουν χρηματοδότηση στον τελικό καταναλωτή

• Δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με εξαγωγές, ιδίως δε αυτές που συνδέονται άμεσα με στις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με στις τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με τη συνήθη εξαγωγική δραστηριότητα

• Δαπάνες για την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών οι οποίες χορηγούνται σε επιχειρήσεις που εκτελούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων

• Εξόφληση υποχρεώσεων από υφιστάμενο δανεισμό

• Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις περιπτώσεις που μπορεί να ανακτηθεί ακόμα και αν δεν ανακτάται.
Στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων

Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Ως επιλέξιμες ορίζονται οι εξής επιχειρήσεις:

• Οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, που λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα, πλην των περιπτώσεων που αναφέρονται παρακάτω.

• Οι επιχειρήσεις που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες (ελέγχεται κατά την εκταμίευση του δανείου).

• Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ, σε προγράμματα που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ και δεν εμφανίζουν ασυνέπεια (ληξιπροθεσμία) σε εγγυημένο δάνειο.

Μη επιλέξιμες επιχειρήσεις

• Μη συνεπείς επιχειρήσεις έναντι της ΕΤΕΑΝ. Δηλαδή όσες από τις επιχειρήσεις έχουν λάβει την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ σε προγράμματα που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ και εμφανίζουν ασυνέπεια (ληξιπροθεσμία) στο εγγυημένο δάνειο.

• Δεν είναι επιλέξιμες επιχειρηματικές οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, στον τομέα του άνθρακα, στον κλάδο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και οι προβληματικές επιχειρήσεις.

Επίσης, αποκλείονται:

• Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, οι Δημοτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις, οι Δημόσιοι Οργανισμοί

• Οι Επιχειρήσεις του Χρηματοπιστωτικού και Χρηματοοικονομικού Τομέα

• Τα Νομικά Πρόσωπα ή Ενώσεις Προσώπων ή Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, όμιλοι κ.λπ.)

• Οι επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο καθώς και οι επιχειρήσεις του κλάδου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης / Επικοινωνίας (έντυπα, ηλεκτρονικά κ.λπ.).

 

Δείτε εδώ την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος "Επιχειρηματική Επανεκκίνηση"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v