Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένουν οι θέσεις των συμβολαιογράφων

Σύμφωνα με γνωμοδότησή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, παραμένουν ως έχουν οι θέσεις και οι έδρες των συμβολαιογράφων που απασχολούνταν στα 150 και πλέον Ειρηνοδικεία.

Παραμένουν οι θέσεις των συμβολαιογράφων
Παραμένουν ως έχουν οι θέσεις και οι έδρες των συμβολαιογράφων που απασχολούνταν στα 150 και πλέον Ειρηνοδικεία που συγχωνεύθηκαν σύμφωνα με γνωμοδότησή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Συμβολαιογράφων σε κάθε έδρα Ειρηνοδικείου υπάρχει και μια τουλάχιστον θέση συμβολαιογράφου, ενώ προβλέπεται ότι αν μεταβληθεί η έδρα του Ειρηνοδικείου αυτόματα μεταβάλλεται και η έδρα του συμβολαιογράφου.

Επίσης, ο επίμαχος Κώδικας προβλέπει ότι οι συμβολαιογράφοι ασκούν τα καθήκοντά τους σε όλη την περιφέρεια του Ειρηνοδικείου που διορίζονται.

Μετά τις συγχωνεύσεις 150 περίπου Ειρηνοδικείων ανα την Ελλάδα τα οποία υπολειτουργούσαν προέκυψε το ερώτημα για το αν θα πρέπει οι συμβολαιογράφοι που απασχολούντο σε αυτά να μεταφέρουν την έδρα τους και αν θα είχαν δικαίωμα σύναψης συμβολαίων στην ευρύτερη περιφέρεια. Ιδιαίτερη σύγχυση επεκράτησε στην Κέρκυρα όπου όλα τα Ειρηνοδικεία συγχωνεύθηκαν σε ένα.

Ο οικείος Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Κέρκυρας ζήτησε γνωμοδότηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και επαυτού ο κ. Τέντες απεφάνθη οτι «οι εν λόγω συμβολαιογράφοι συνεχίζουν να έχουν έδρα την μέχρι τώρα έδρα τους και να ασκούν τις αρμοδιότητές τους περιοριζόμενοι τοπικά στην περιφέρεια του καταργούμενου Ειρηνοδικείου, όπως αυτή οριοθετούνταν από το νόμο πριν από την κατάργησή του».

Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου αναφέρθηκε ωστόσο και στο παράδοξο της ισχύουσας νομοθεσίας με την υποχρέωση βάσει του μνημονίου για "άνοιγμα" των "κλειστών" επαγγελμάτων.

«Νομίζουμε ότι η σοβαρότητα και η επικαιρότητα της ανάγκης για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που εντάσσεται στο πλαίσιο των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, μπορεί να αποτελέσει επαρκή λόγο προκειμένου οι έχοντες τη νομοθετική πρωτοβουλία, κάνοντας δεύτερες σκέψεις, να αναθεωρήσουν την ανωτέρω ρύθμιση ως προς την τοπική αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων καταργουμένων και συγχωνευομένων Ειρηνοδικείων και να διατηρήσουν τον περιορισμό μόνο ως προς την έδρα, της οποίας πράγματι η εγγύτητα προς τους χρήστες των συμβολαιογραφικών υπηρεσιών παρίσταται αναγκαία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v