Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτόφωρη διαδικασία για περιβαλλοντική μόλυνση

Οι εγκύκλιοι αφορούν τρεις περιπτώσεις καταστροφής του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα την ηχορύπανση που προέρχεται από καταστήματα, την απόρριψη λυμάτων και αποβλήτων, καθώς και τις πυρκαγιές.

Αυτόφωρη διαδικασία για περιβαλλοντική μόλυνση
Την άμεση αντιμετώπιση τριών "καυτών" ενόψει θερινής περιόδου ζητημάτων και την αυστηρή εφαρμογή του νόμου ζητεί με τρείς εγκυκλίους που απέστειλε ανήμερα της σημερινής ημέρας περιβάλλοντος ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας.

Οι εγκύκλιοι αφορούν τρεις περιπτώσεις καταστροφής του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα την ηχορύπανση που προέρχεται από καταστήματα, την απόρριψη λυμάτων και αποβλήτων, καθώς και τις πυρκαγιές.

Ως προς την περιβαλλοντική μόλυνση που προέρχεται από την απόρριψη λυμάτων και αποβλήτων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τους εισαγγελείς εφόσον διαπιστώνουν τέτοιες περιπτώσεις να εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία ενώ σε περιπτώσεις που αφορούν αδικήματα εκτός αυτοφώρου, οι υποθέσεις αυτές να εκδικάζονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα.

"Κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, παρατηρείται έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως δε με την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη, απόρριψη και διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων, ανακύπτει πρόδηλη η ανάγκη, λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, για συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση των εισαγγελικών λειτουργών καθώς και των επιφορτισμένων με την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων....

Εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος οι παραβάτες να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα», αναφέρεται.

Όσον αφορά τις πυρκαγιές ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων από τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους ενόψει θέρους και παράλληλα εφιστά την προσοχή στις δασικές υπηρεσίες στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν παραβάσεις , όπως π.χ. καταπατήσεις δασικών εκτάσεων να συλλαμβάνουν τους δράστες . Εφόσον οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν πράττουν τα δέοντα , θα βρίσκονται οι ίδιοι αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Τέλος για τις περιπτώσεις ηχορύπανσης από καταστήματα , ο κ. Δασούλας ζητεί να αφαιρούνται οι άδειες λειτουργίας τους ενώ επισημαίνει ότι για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης υπάρχει σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία προβλέπει για τους παραβάτες αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v