Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κούρεμα" 50% στο πρόγραμμα στήριξης ανέργων

Αντί για τα 300 εκατ. ευρώ τελικά βρέθηκαν ή θα βρεθούν 170 εκατ. ευρώ που φτάνουν για 50.000 ανέργους, ανέφερε παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη για το πρόγραμμα στήριξης των ανέργων. Τι αποφασίστηκε.

Κούρεμα 50% στο πρόγραμμα στήριξης ανέργων
Τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του προγράμματος στήριξης των ανέργων με κοινωφελείς δράσεις, δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης του μείζονος κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας.

Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση καθώς και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (Σαχινίδης, Κουτρουμάνης, Πρωτόπαπας, Κωνσταντινόπουλος και Κουκουλόπουλος), αποφασίσθηκε η σταδιακή ενεργοποίηση της δράσης.

Αντί για τα 300 εκατ. ευρώ τελικά βρέθηκαν ή θα βρεθούν 170 εκατ. ευρώ που φτάνουν για 50.000 ανέργους, ανέφερε παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε και έλαβε δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για την έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήδη χθες στάλθηκε από τον υπουργό Εργασίας επιστολή στην Ε .Ε, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα ετοιμασθεί και η υπουργική απόφαση και θα απομένει μόνο η έγκριση από την Κομισιόν καθώς πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια και απαιτείται το «πράσινο φως » της Κοινότητας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, πρότειναν αυτό να είναι το πρώτο στάδιο του προγράμματος και στη συνέχεια να αναζητηθούν πόροι, μέσω της μεταφοράς κονδυλίων από άλλα ταμεία του ΕΣΠΑ προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, έτσι ώστε να ενισχυθεί στο μέλλον.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει θέμα νέων παρεμβάσεων στους μισθούς μετά από πιέσεις της τρόικας, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τονίσθηκε ότι δεν έγινε καμιά συζήτηση για αλλαγές στους μισθούς.

Τα ίδια στελέχη πρόσθεσαν ότι στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα με τους δανειστές, τρία είναι τα ζητήματα: η αξιολόγηση της κοινωνικής ασφάλισης, τα έσοδα των Tαμείων αλλά και το πώς θα εξειδικευθεί η διατύπωση στο μνημόνιο για τον μηχανισμό καθορισμού κατώτατων μισθών μετά το τέλος του μνημονίου.

 

***Αναλυτικά οι δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v