Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόκερ από τρικομματική για ενιαίο φόρο ακινήτων

Σήμερα η νέα συνάντηση της διακομματικής για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Εξαντλούνται τα περιθώρια για διαπραγματεύσεις λόγω τρόικας. Τι προβλέπει το βασικό σενάριο.

Πόκερ από τρικομματική για ενιαίο φόρο ακινήτων
Σε δύσκολη εξίσωση για τη συγκυβέρνηση, αλλά και για την τρόικα εξελίσσεται ο νέος ενιαίος φόρος των ακινήτων για το 2014, αφού κινδυνεύουμε όπως και τον Μάρτιο να μείνουμε μετεξεταστέοι. Tότε η καθυστέρηση στη διαμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2013 οδήγησε στην είσπραξη για έναν ακόμα χρόνο του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και όχι από την εφορία.

Έτσι, ενώ η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα από χθες και ξεκίνησαν τους ελέγχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Γενικό Λογιστήριο και σε υπουργεία, το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει παρουσιάσει στα μέλη της διακομματικής επιτροπής τα πιθανά σενάρια για τον ενιαίο φόρο. Η διακομματική συνεδριάζει σήμερα το πρωί, αλλά τα μέλη της θα προσέλθουν στη σύσκεψη χωρίς να έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία που ζήτησαν, αν και αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, είναι έτοιμα.

Πάντως, όπως διαφαίνεται, ούτε σήμερα θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις η Επιτροπή, ενώ με την πίεση της τρόικας να αυξάνεται, ο χρόνος και τα περιθώρια για διαπραγμάτευση εξαντλούνται.

Τι προβλέπει το βασικό σενάριο

Αυξομειώσεις στους φόρους ανάλογα με την έκταση, το είδος και την τοποθεσία του ακινήτου, φέρνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση, με ελαφρύνσεις σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ για όσους έχουν μόνο πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως και 200.000 ευρώ σε περιοχές εντός σχεδίου.

Όμως, το φορολογικό βάρος μεταφέρεται στις πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται κυρίως σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, στους μεγαλοκτηματίες και κατασκευαστές με αδιάθετα διαμερίσματα καθώς και στους ιδιοκτήτες με κενά εμπορικά ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, την ώρα που αισθητά υψηλότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, σε μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Κυκλάδες και αλλού ο στρεμματικός φόρος για του χρόνου θα ξεπερνά ακόμη και τα 70 ευρώ.

Πάντως, το αρχικό σενάριο προέβλεπε μεσοσταθμικό φόρο 10-13 ευρώ ανά στρέμμα και για ακίνητα-φιλέτα θα έφθανε και τα 40 - 50 ευρώ. Ωστόσο, η εξαίρεση δεν ισχύει για όλες τις εκτάσεις που έχουν στην κατοχή τους οι αγρότες. Έτσι, δεν θα υπάρξει απαλλαγή για αγρότες που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια ή οικόπεδα εκτός σχεδίου, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες.

Δύο είναι τα σενάρια: Με αφορολόγητο και μη

- Ή ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ, αλλά μόνο για την πρώτη κατοικία και με έως 8 συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 0,2% μέχρι και 2%.

- Ή η φορολόγηση θα ισχύσει από το πρώτο ευρώ της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, αλλά με χαμηλότερους κλιμακωτούς συντελεστές, που θα ξεκινούν από το 0,1% και θα φτάνουν έως και το 1% ή 1,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v