Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόρος ακινήτων: Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω

Ο νέος φόρος θα είναι μειωμένος ακόμη και πάνω από 80%, όμως για όποιον έχει α' κατοικία έως και 200.000 ευρώ. Από την άλλη, τσουχτερό φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν πολυτελείς κατοικίες. Τα σενάρια που "αίζουν.

Φόρος ακινήτων: Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω

Ο ΦΠΑ στην εστίαση αναδεικνύεται σε μείζον διαπραγματευτικό θέμα για την κυβέρνηση σε αυτήν την επίσκεψη της τρόικας, δεδομένου ότι δεν θέλει να χάσει έσοδα από την τουριστική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει.

Όμως, και το σχέδιο της φορολόγησης των ακινήτων από του χρόνου είναι βραχνάς για τους κυβερνητικούς εταίρους, που πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα κι έτσι θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στη Διακομματική Επιτροπή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Έτσι, για τη μείωση του ΦΠΑ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει όσους περισσότερους συμμάχους μπορεί, και γι' αυτόν τον λόγο το έθεσε και στον Ευρωπαίο επίτροπο για τη φορολογία, Αλγκρίντας Σεμέτα, ο οποίος όμως κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Για περισσότερο από μία ώρα συζητούσε με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη τι ισχύει και τι άλλο μπορεί να γίνει στα ζητήματα είσπραξης των φόρων.

Ο κ. Σεμέτα, αν και ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το τι σκέφτεται για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σήμερα (σε συνέντευξη τύπου στις 12:15 μ.μ.), αφού πρώτα ολοκληρώσει τις συναντήσεις του.

Ο επίτροπος περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι έμεινε ικανοποιημένος από όσα άκουσε από τον κ. Στουρνάρα και ότι «έγινε εποικοδομητική συζήτηση επί σειράς θεμάτων».

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο στη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο είχε την ευκαιρία να προβάλει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς που δικαιολογούν το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή και άλλων φόρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί -μ ε εξαίρεση τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης που βρίσκεται ήδη στο κατώτατο όριο που επιτρέπει η Ε.Ε.

Τα πάνω-κάτω στη φορολογία των ακινήτων το 2014

Από την άλλη πλευρά, κλειδί για τη φορολογία των ακινήτων από του χρόνου θα είναι τρεις παράμετροι. Οι αυξομειώσεις στον φόρο θα γίνονται με βάση την έκταση, το είδος του ακινήτου και την τοποθεσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος φόρος θα είναι μειωμένος ακόμη και πάνω από 80%, όμως για όποιον έχει α' κατοικία έως και 200.000 ευρώ. Από την άλλη, τσουχτερό φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν πολυτελείς κατοικίες (εντός και εκτός σχεδίου), αλλά και μεγάλα εμπορικά που μπορεί να είναι κενά και να μην έχουν ρεύμα.

Αρκετά υψηλό φόρο θα πληρώσουν και όσοι έχουν οικόπεδα αλλά και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο κ.α.) ή σε παραθαλλάσια και τουριστικά κέντρα. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα δουν τη φορολογία ανά στρέμμα το 2014 να φθάνει ακόμη και τα 70 - 80 ευρώ, ενώ από το 2015 θα φορολογούνται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα διευρυνθούν παντού.

Τα δύο σενάρια του υπουργείου

Α΄Σενάριο

Επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό που προβλέπει την καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου της τάξεως των 50.000 ευρώ, αλλά μόνο για την πρώτη κατοικία, και με έως 8 συντελεστές που θα είναι κλιμακωτοί από 0,2% μέχρι και 2%

Β΄ Σενάριο

Η φορολόγηση θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, αλλά με χαμηλότερους κλιμακωτούς συντελεστές, που θα ξεκινούν από το 0,1% και θα φθάνουν το 1%-1,5%

Τι θα γίνει με τα ακίνητα νομικών προσώπων

Σε αυτά τα ακίνητα μάλλον δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα έχει 4 συντελεστές: από 0,1% έως 0,6%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία.

Πάντως, στόχος είναι να εισπραχθούν τα 3,2 δισ. από περίπου 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκ των οποίων τα 700-800 εκατ. μόνο από τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v