Φωτοβολταϊκά: "Σάρωσε" την αγορά η ΕNEL

Η ιταλική εταιρεία εξαγόρασε 26 άδειες, από τις οποίες τις 17 τις κατείχε η ΕΝΕΞΟΝ Ελλάς, τις 7 η ΚΑΛΕΝΤΑ και τις 2 η Solar Θεσσαλίας. Συνολικά στην Ελλάδα ελέγχει μονάδες ΑΠΕ πάνω από 300 μεγαβάτ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Φωτοβολταϊκά: Σάρωσε την αγορά η ΕNEL

Άδειες φωτοβολταϊκών μονάδων με συνολική ισχύ 100 μεγαβάτ σάρωσε από την αγορά η ιταλική Enel Green Power, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η ιταλική εταιρεία εξαγόρασε 26 άδειες, από τις οποίες τις 17 τις κατείχε η ΕΝΕΞΟΝ Ελλάς, τις 7 η ΚΑΛΕΝΤΑ και τις 2 η Solar Θεσσαλίας.


Για την επιχειρηματική κίνηση της εταιρείας αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα μείωσης των τιμών με τις οποίες πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ την ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ΑΠΕ, η συγκεκριμένη εταιρεία αξιοποίησε την ευκαιρία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελς από επιχειρήσεις με μεγάλο αδιάθετο στοκ και άρα ικανοποιητικές τιμές.

Έτσι αναζήτησε για εξαγορά προχωρημένα σχέδια φωτοβολταϊκών μονάδων, προκειμένου να εγκαταστήσει τον διαθέσιμο εξοπλισμό. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άδειες που εξασφάλισε η Enel Green Power στην Ελλάδα βρίσκονται σε στάδιο ωριμότητας που επιτρέπει την άμεση έναρξη εργασιών κατασκευής, ώστε να προλάβουν οι νέες μονάδες να ενταχθούν στις πλέον συμφέρουσες ταρίφες.


Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι εταιρείες όπως η συγκεκριμένη, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές, καθώς διαθέτουν εγγυήσεις της μητρικής, ενώ επιτυγχάνουν φθηνά επιτόκια.

Ακόμη, οι μεταβιβάσεις τόσο μεγάλου αριθμού αδειών, οι οποίες εξασφάλισαν και την έγκριση της ΡΑΕ, σημαίνουν ότι η δραστηριοποίηση στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, παρά τις περικοπές, συμφέρει αρκεί η επένδυση να μην επιβαρύνεται με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.


Σχετικά με τη δραστηριοποίηση της Enel Green Power στην Ελλάδα, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ μέχρι το 2011 είχε ως αντικείμενο κυρίως αιολικές μονάδες και μικρά υδροηλεκτρικά το 2012 έριξε όλο το βάρος στα φωτοβολταϊκά. Έτσι μέσα στην περασμένη χρονιά, έθεσε σε λειτουργία φωτοβολταϊκές μονάδες με ισχύ 79 μεγαβάτ.

Έτσι συνολικά στην Ελλάδα ελέγχει μονάδες ΑΠΕπάνω από 300 μεγαβάτ. Από την ισχύ αυτή τα 200 μεγαβάτ είναι αιολικές, τα 20 μεγαβάτ μικρά υδροηλεκτρικά και τα 79 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά. Με την εξαγορά των νέων αδειών, η Enel Green Power, αν δεν θα είναι η πρώτη, τουλάχιστον θα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ιταλική εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο στο τέλος του 2012 ήλεγχε μονάδες ΑΠΕ με ισχύ 8.200 μεγαβάτ σε 16 χώρες, και τα έσοδα ανήλθαν σε 2,7δισ. ευρώ. Το 50% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από τις δραστηριότητες στην Ιταλία, όπου η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ ανέρχεται σε 3.000 μεγαβάτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v